Kulttuuri

Ziggy Stardust potkaisi käyntiin ympäristö­liikkeen

David Bowie ja Tukholman ympäristökokous. Kaksi teoriassa täysin erillistä tapahtumaa antoi 50 vuotta sitten vauhtia vihreälle aallolle, joka edelleen pyyhkii maailman yli. Eläköön vuosi 1972!

David Bowien kansiot
YK:n ensimmäinen ympäristökokous ja David Bowien musiikki auttoivat lisäämään 1970-luvulla maailmanlaajuisesti tietoisuutta katastrofeista ja ympäristöasioista.

David Bowien albumi The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars julkaistiin 16. kesäkuuta 1972. Samana päivänä päättyi YK:n ensimmäinen ympäristökokous, joka pidettiin Tukholmassa.

Nämä toisistaan erilliset tapahtumat vaikuttivat omilla tavoillaan vihreään aaltoon, joka alkoi levitä ympäri maailman.

Bowien levyn Five Years -nimisessä avauskappaleessa artisti laulaa itkevästä uutisankkurista, joka kertoo, että maailmanloppuun on enää viisi vuotta.

Mutta hän antoi myös toivoa.

David Bowie Ziggy Stardust-kansio

Ziggy Stardust julkaistiin keskellä kahden suurvallan välistä kylmää sotaa. Levyä värittivät myös ekologisen kriisin salakavalat alkutahdit.

Toisaalta lisääntynyt ympäristötietoisuus ja uudet teknologiset mahdollisuudet antoivat toivoa. Innovaatiot eivät rajoittuneet vain avaruusohjelmiin. Kömpelöt tietokoneet näkivät valon, ja niiden mukana syntyi abstrakteja lupauksia älykkäämmästä maailmasta.

Maan valokuvaaja

Kun vihreä aalto nousi 1970-luvulla, se perustui tulevaisuudentoiveisiin, jotka olivat osittain saaneet inspiraationsa viiden vuoden takaisista tapahtumista.

▲ Maa Kuusta
Kuva: William Anders, © NASA Apollo Archive

William Anders oli astronauttina ensimmäisellä miehitetyllä Apollo 8 -lennolla, joka kiersi kuun ympäri vuonna 1968. Anders otti kuvan, jota kuvataan kaikkien aikojen vaikuttavimmaksi ympäristökuvaksi.

Nähdessään Maan avaruudesta käsin ihmiset tajusivat, että kaikki elämä planeetalla on kietoutunut yhteen. Emme olleet koskaan ennen nähneet maapalloa sellaisesta näkökulmasta.

William Anders sanoi myöhemmin: "Lähdimme tutkimaan kuuta, mutta sen sijaan löysimme Maan."

Sillä oli vaikutus David Bowiehin. Jo seuraavana vuonna hän julkaisi kappaleensa Space Oddity, joka kertoo astronautista, joka menettää yhteyden maahan.

Teknologiaan luottaen

Nyt 50 vuotta myöhemmin olemme samanlaisessa tilanteessa. Elämme taas pelossa, että sota aiheuttaa maailmanlaajuisen konfliktin, joka voi johtaa maailman romahtamiseen. Yhä useammat ovat ymmärtäneet, että ilmastonmuutosta on vaikea välttää ja että meidän on korjattava toimintatapojamme tilanteen mukaisesti. Ja toivomme yhä, että teknologian kehitys pelastaa meidät.

Tilanne ei ole juurikaan muuttunut sen jälkeen, kun David Bowie julkaisi klassikkoalbuminsa. Voisiko olla, että tulevaisuus vaikutti aiemmin paremmalta?

Julkaistu 03.09.2022