Innovaatiot

Yövy avaruus­hotellissa

Kun olet tehnyt kaiken muun unelmalistaltasi, varaa kaikkien aikojen pisin viikonloppumatka.

voyager station

Oletko koskaan haaveillut nauttivasi cocktailia samalla, kun katselet kaukaista sinistä maapalloa panoraamaikkunan läpi? Siitä voi tulla totta pikemmin kuin arvaatkaan. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, maailman ensimmäinen avaruushotelli Voyager Station avautuu vuonna 2027.

Pääarkkitehti Tim Alatorren näkemyksen mukaan avaruudesta tulee pian vaihtoehto lomailijoille, samoin kuin yksityisristeilystä tai vaikka matkasta Disneylandiin. Voyager Stationin tulee tuntua luksushotellilta "steriilin scifi-elokuvan sijaan", hän kertoi designlehti Dezeenille.

voyager station

Alatorren mielikuvituksellinen hotelli on ympyränmuotoinen, ja siellä on tilaa 440 vieraalle. Hotellissa on baareja ja ravintoloita sekä kuntosali, joka voidaan muuttaa konserttisaliksi.

Hotellin arvellaan leijuvan kiertoradalla kaksi tuhatta kilometriä Maan pinnan yläpuolella ja pyörivän hieman nopeammin kuin kellon sekuntiviisarin. Tämä luo keskipakovoiman, joka tuntuu vierailijasta samalta kuin Maan painovoima (mutta ei aiheuta pahoinvointia, arkkitehti vakuuttaa).

voyager station

Hotelli kootaan avaruudessa moduuleista

Kuulostaako hullulta? Oli miten oli, sama tavoite on muillakin kuin Alatorrella kollegoineen. Sekä superyrittäjä Elon Musk että verkkokauppajätti Amazonin perustaja Jeff Bezos tähtäävät avaruuteen ja erityisesti kuun ja Marsin kolonialisointiin. Kiinalla, Israelilla ja Yhdistyneillä arabiemiirikunnilla on myös käynnissä pitkäaikaisia avaruushankkeita.

Avaruushotellihankkeen takana on kaksi yritystä: yhdysvaltalainen Gateway Foundation ja avaruusrakennusyhtiö Orbital Assembly Corporation. Gateway Foundationin tavoitteena on rakentaa maailman ensimmäinen avaruussatama.

Orbital Assembly Corporationin edustajien mukaan on realistinen arvio, että hotelli avautuu vuonna 2027, kunhan käyttöön saadaan seuraavan sukupolven vahvat kantoraketit. Silloin hotellin moduulit rakennetaan Maassa, lähetetään avaruuteen ja kootaan siellä.

voyager station

Kuvat: Voyager Station

Julkaistu 29.04.2021