Innovaatiot

Ympäristö­palkinto älykkäälle aalto­voimalalle

Jan Gard Skjoldhammer

Kirjoitimme taannoin NoviOceanista, innovatiivisesta aaltovoimalasta, jonka keksijä on ympäristöyrittäjäksi ryhtynyt lentokapteeni Jan Skjoldhammer. Nyt hänen Novige-yhtiölleen on myönnetty Stena Line Propeller -palkinto meriteknologian kategoriassa.

Palkinto on 10 000 euroa, ja se myönnetään nuorelle yritykselle, joka edistää kestävyys- ja ympäristöratkaisuja Itämeren alueella.

– Yhä useammat ympäristöorganisaatiot kuulevat viestimme ilmaston pelastamisesta kannattavalla aaltovoimalla, Jan Skjoldhammer sanoo.

NoviOcean kelluu meren pinnalla 1–5 kilometrin päässä rannikosta ja tuottaa energiaa aaltojen nousuista ja laskuista. Meren pohjaan kiinnitetty männänvarsi pumppaa vettä kovalla paineella turbiiniin jatkuvan pystysuuntaisen liikkeen ansiosta.

Norjalainen Skjoldhammer on asunut Ruotsissa viimeiset 20 vuotta, ja hänen aaltovoimalansa etuna on keksijän itsensä mukaan se, että muut laitteet ovat yleensä liian raskaita, heikkoja, monimutkaisia ja kalliita. Ja ne tuottavat liian vähän energiaa.

– Kun istuin alas piirtämään, päätin, että vaatimuksiin kuuluvat sanat kevyempi, vahvempi, yksinkertaisempi, halvempi, vähemmän osia ja suurempi vaikutus. Uskon merkittävän etumme olevan sylinterimme ja turbiinimme perusperiaate, joka on havaittu hyväksi jo 200 vuotta sitten.

Entäpä seuraava askel? Skjoldhammer arvioi sijoittajia ja aloittaa neuvottelut globaalien teollisuusyritysten kanssa kauan odotetusta uusiutuvan merienergian läpimurrosta.

Kuvat: Peter Cederling

Julkaistu 24.06.2021