Innovaatiot

Yksisarvisten saari

Muinoin Chengdun miljoonakaupunki Kiinassa oli kuuluisa silkkikankaistaan. Nykyään se tunnetaan pandakeskuksestaan, jossa karhut tallustelevat vapaina. Kaupunki on kuitenkin ennen kaikkea elektroniikkateollisuuden keskus ja siksi myös lukemattomien teknologia-alan startup-yritysten koti.

Startup-innostus näkyy nyt myös arkkitehtuurissa. Kaupungin päättäjät ovat pestanneet maailmankuulun Zaha Hadidin arkkitehtitoimiston suunnittelemaan kaupungin läpi virtaavaan Fuhe-jokeen keinotekoisen saaren, joka on saanut nimekseen Unicorn Island. Nimi viittaa tietysti businessmaailman yksisarvisiin eli pörssiin listautumattomiin yrityksiin, joiden arvo on yli miljardi dollaria.

Yksisarvisten saari on suunniteltu 70 000 asukkaalle. Heistä ison osan toivotaan olevan tutkijoita ja yrittäjiä, jotka yhdessä rakentavat tulevaisuuden menestysyrityksiä. Saarta ei ole tarkoitettu vain kiinalaisille yrityksille, vaan sinne aiotaan houkutella huipputekijöitä myös ulkomailta. Tavoitteena on kilpailla Kalifornian Piilaakson kanssa.

Kuvat: ZHA UnicornIsland

Julkaistu 21.04.2020