Innovaatiot

Ydinjätteistä timanttiakkuja

Toisen roska on toisen aarre. Yhdysvaltalainen NDB Technology nostaa vanhan viisauden aivan uudelle tasolle. Se aikoo ratkaista vaarallisen ydinjätteen loppusijoitusongelman ja tuottaa siitä akkuja, joissa riittää virtaa tuhansiksi vuosiksi.

Timantti
Kuva: Shutterstock

San Franciscossa toimivan yrityksen tavoitteena on muuttaa ydinjätteet radioaktiiviseksi hiili-14-isotoopiksi ja tehdä siitä sähköä tuottavia timantteja. Radioaktiivinen timantti pakataan tavallisten teollisesti tuotettujen timanttien sisään, ja sen säteily muutetaan sähköksi.

Ydinjätteiden radioaktiivinen säteily on hengenvaarallista, ja niiden hajoaminen vaarattomiksi aineiksi kestää tuhansia vuosia. NDB kuitenkin lupaa, että sen kehittämällä kapselointimenetelmällä säteily pysyy akun sisällä.

Akuissa on määrä käyttää grafiittia, jota saadaan käytöstä poistetuista ydinvoimaloiden reaktoreista. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan tavallisen ydinvoimalan reaktorissa on noin 2 000 tonnia grafiittia. Grafiitti on hiilen muoto, joka sisältää hiili-14-isotooppia. Sitä kutsutaan myös radiohiileksi ja käytetään muun muassa arkeologisten löytöjen iän määrityksessä. Nyt se aiotaan siis ottaa sähköntuotantoon.

NDB kertoo jalostaneensa grafiitin itselataavaksi akuksi, joka toimii jopa tuhansia vuosia. Sellainen olisi tietysti kova sana kännykässä tai sähköautossa. Akussa grafiitti on nanotimanttien muodossa, joten sen pitäisi olla kolarin- ja kolauksenkestävä. NDB lupaa myös, että akku tuottaa vähemmän säteilyä kuin ihmiskeho luonnostaan. 

Yrityksen mukaan akun kaupallista versiota eli tavalliseen AA- tai AAA-paristoon verrattavaa mallia voidaan odottaa markkinoille muutaman vuoden kuluessa. Suuritehoisempi malli on vuorossa noin viiden vuoden kuluttua. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, luvassa on edullinen ja pitkäkäyttöinen elektroniikan ja liikenteen energianlähde. NDB tähtää korkealle:

– Voimme aloittaa nanomittakaavassa ja siirtyä sitten liikuttamaan satelliitteja ja vetureita.

Julkaistu 29.01.2021