Kulttuuri

Watergate 50 vuotta

Murto on luultavasti kaikkien aikojen tunnetuin – ja tapahtuma on innoittanut lukemattomia elokuvia ja kirjoja. On kulunut 50 vuotta siitä, kun Washington D.C:ssä sijaitsevaan Watergate-toimistorakennukseen murtauduttiin, mikä oli lopun alku Yhdysvaltain silloiselle presidentille, Richard Nixonille.

kuva kollaasi: Nixon, Watergate ja lehden kansi

Taskulamput heijastuivat Yhdysvaltain demokraattipuolueen päämajan seinille kesäkuisena iltana. Teipatut ovensalvat saivat yövartija Frank Willsin epäileväiseksi. Pian sen jälkeen poliisi otti Watergate-kompleksissa kiinni viisi hyvin pukeutunutta miestä.

Murto vaikutti aluksi melko merkityksettömältä, mutta se oli lähtölaukaus, joka johti Watergate-skandaalin purkautumiseen. Vuosi 1972 oli vaalivuosi, ja kävi ilmi, että murron tehneillä oli läheiset siteet sekä Valkoisen taloon että republikaani-Nixonin kampanjaan.

Watergate-rakennuskompleksi Washingtonissa
Watergate-rakennuskompleksi Washingtonissa. Kuva: Shutterstock.

Parkkihalli tapaamispaikkana

Kaksi The Washington Postin legendaarista toimittajaa, Bob Woodward ja Carl Bernstein, selvitti monimutkaista tapausta. Tutkimus johti heidät aina vain korkeammalle Valkoisen talon hierarkiaan, kuten palkitussa elokuvassa Presidentin miehet kuvataan. Siinä Robert Redford ja Dustin Hoffman esittävät toimittajakaksikkoa.

Ratkaisevassa roolissa journalistisessa selvitystyössä oli mystinen lähde "Syvä kurkku", joka johti toimittajat oikealle polulle.

Woodward ja Bernstein suojelivat lähdettään vuosien ajan, mutta vuonna 2005 Syvän kurkun henkilöllisyys paljastui. Hän oli Mark Felt, joka oli murron aikaan liittovaltion poliisin, FBI:n kakkosmies, ja paljastuksen teki hänen tyttärensä.

Redford ja Dustin Hoffman
Presidentin miehet, Robert Redford ja Dustin Hoffman. Kuva: Warner Columbia Film.

Vuonna 1972 entinen vakooja Mark Felt oli vihainen, koska häntä ei ollut nimetty FBI:n johtajaksi. Hän myös arvosteli Nixonia, mikä saattaa selittää hänen tekonsa. Hän oli erittäin varovainen ollessaan yhteydessä toimittajiin. He tapasivat usein parkkihalleissa, ja Felt välitti viestejä piirtämällä symbolin Woodwardin aamulehteen.

Juomista ja karkeaa kieltä

Paljastukset saivat kongressin perustamaan tutkintakomitean, jonka tehtävä oli selvittää, mitä todella oli tapahtunut. Kuulemisista monet televisioitiin.

Merkittävä käännekohta pitkittyneessä selvitystyössä oli paljastus, että Richard Nixon oli asentanut salakuuntelulaitteita Valkoiseen taloon. Kiistelyn päätteeksi korkein oikeus päätti, että ääninauhat on luovutettava presidentin ja hänen henkilökuntansa vastustuksesta huolimatta. Äänitteiden ansiosta selvisi, että Nixon oli huomattavan usein humalassa ja käytti karkeaa kieltä.

Richard Nixon
Richard Nixon. Kuva: AP Photo/John Duricka/TT

Vuonna 1974 löytyi nauha, jota kutsutaan usein "savuavaksi aseeksi". Se osoitti, että presidentille oli kerrottu murrosta demokraattien päämajaan muutama päivä sen tapahtumisen jälkeen. Hän oli myös antanut siunauksensa rikoksen salaamiselle, jotta sen tutkinta olisi vaikeampaa.

Se oli viimeinen naula arkkuun.

Ajankohtaista nykyäänkin

Nixon ilmoitti eroavansa työhuoneessaan kuvatussa suorassa lähetyksessä 8.8.1974. Edustajainhuone oli aloittanut virkasyytemenettelyn ja muotoillut syytteet, mutta senaatille ei jäänyt mahdollisuutta tuomita häntä. Tuomio olisi ollut todennäköinen, jos Nixon olisi pysynyt virassaan.

Watergaten ja Richard Nixonin tarinalla on yhtäläisyyksiä Yhdysvaltain ajankohtaisten tapahtumien kanssa. Edustajainhuone tutkii parhaillaan 6. tammikuuta 2021 kongressitaloon tehtyä hyökkäystä, ja entinen presidentti Donald Trump on saanut kaksi virkasyytettä.

Donald Trump
Donald Trump. Kuva. Shutterstock.

Virkasyyte Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain perustuslaki antaa mahdollisuuden poistaa presidentti vallasta, mikäli hän saa virkasyytteen ja hänet tuomitaan ”maanpetoksesta, lahjonnasta tai muista vakavista rikoksista tai väärinkäytöksistä”.

Yhtäkään Yhdysvaltain presidenttiä ei ole toistaiseksi syrjäytetty virkasyytteellä. Edustajainhuone on syyttänyt virallisesti Donald Trumpia (2019–2020), Bill Clintonia (1998) ja Andrew Johnsonia (1868), mutta senaatti vapautti heidät syytteistä. Richard Nixonia vastaan aloitettiin virkasyytemenettely vuonna 1974 Watergate-skandaalin myötä, mutta Nixon erosi ennen kuin syytteitä ehdittiin hyväksyä.

 

Linkki menneisyyteen on myös Bob Woodward, joka on yhä The Washington Postin avustava päätoimittaja. Carl Bernstein on myös jatkanut toimittajana ja kommentaattorina ja työskennellyt muun muassa televisiokanava CNN:llä.

Molemmat toimittajat ovat kirjoittaneet myös useita kirjoja. Bernstein osallistui hiljattain The Washington Postin järjestämään keskustelutilaisuuteen, joka liittyi Watergate-murron 50-vuotispäivään. Sen yhteydessä häneltä kysyttiin, oliko maine vaikeuttanut kaksikon työskentelyä vuosien varrella.

– Kutsumme itseämme toimittajiksi. Ihmiset suhtautuvat meihin upealla tavalla. Joskus he tuovat meille tietoja. Opimme usein heiltä jotain. Mutta puoli vuosisataa myöhemminkin olemme edelleen toimittajia, Bernstein vastasi.

Julkaistu 03.09.2022