Kulttuuri

Vuosikymmenen unelmahotellit

Olemme siirtymässä kohti valoisampia rokoteaikoja – ja pian voimme toivottavasti taas matkustaa. Brittilehti The Guardian on listannut 2010-luvun innovatiivisimmat ja trendikkäimmät hotellit, yhden joka vuodelle. Listalla on kaikkea upeasta loistokkuudesta julkkisten valtaamaan maalaisminimalismiin ja ruotsalaiseen majakanvartijan mökkiin.

2011

The Pig, Englanti

Itse asiassa kyseessä on ravintola, johon kuuluu huoneita, kertoo omistajapariskunta Robin ja Judy Hutson ensimmäisestä The Pig -hotellistaan. Se sijaitsee Englannin etelärannikolla New Forest -kansallispuistossa. Mutta kyse on enemmästäkin.

The Pig asetti standardit ylellisille maalaishotelleille. Ne sopivat täydellisesti stressaantuneille kaupunkilaisille, jotka haluavat nähdä vihreitä maisemia. The Pig on saanut paljon seuraajia ympäri Euroopan.

2012

Mashpi Lodge, Ecuador

Sijainti, sijainti, sijainti – ja erämaan ylellisyys. Mashpi ei ole mikään mökki, vaan äärimmäisen tyylikäs boutique-hotelli keskellä viidakkoa Chocó Andinossa. Siellä voi nähdä tukaanin tai puuman lattiasta kattoon ylettyvästä ikkunasta. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on hotellin “skybike”, köysirata, jonka avulla sademetsän voi kokea yläilmoista.

fogo island inn

2013

Fogo Island Inn, Kanada

Aivan Kanadan itäisellä reunalla, Newfoundlandin karulla ja kylmällä saarella, sijaitsee Fogo, joka herätti paljon huomiota, kun se avattiin. Syinä olivat arkkitehtuuri, äärimmäisen syrjäinen sijainti, ylellisyys ja ennen kaikkea näiden kolmen yhdistelmä. Täällä voit katsella Pohjois-Atlantilta vyöryviä myrskyjä tai tarkkailla valaita ja jäävuoria.

2014

The Brando, Tahiti

Marlon Brando rakastui Tetiaroan saareen Polynesiassa Kapina laivalla-elokuvan kuvauksissa ja osti saaren vuonna 1966. Lähes 50 vuotta myöhemmin ja vuosikymmen hänen kuolemansa jälkeen unelma ympäristöystävällisestä lomakohteesta toteutui. Täällä Obamat lepäsivät jätettyään Valkoisen talon vuonna 2017.

2015

Soho Farmhouse, Englanti

Kaikki eivät ole ihastuneita tähän Soho House -jäsenklubin haaraan Oxfordshiressa, mutta sen vaikutusta populaarikulttuuriin ei voi jättää huomiotta. Soho Farmhouse on minimalistinen, myyttinen ja tyylikäs maalaiselämän pastissi Lontoon juhlivalle sisäpiirille. Julkkisvieraslistalta löytyvät esimerkiksi Beckhamit ja Meghan Markle.

il sereno

2016

Il Sereno, Italia

Comojärven 1800-luvun sirojen palatsien joukosta erottuu Il Sereno. Ovatko siihen syynä 30 luksussviittiä, Patricia Urqiolan suunnittelu, upeat näkymät järvelle ja Alpeille, Michelin-tähdillä palkittu rantaravintola vai Riva-veneiden laivasto, joilla vieraat pääsevät ajelulle lähes milloin haluavat? Il Sereno houkuttelee rikkaita ja kuuluisia ympäri maailman.

2017

Deplar Farm, Islanti

Pohjois-Islannissa lunta riittää, ja dramaattiset vuoret on kuin luotu helihiihtoa varten (varsinkin kun hissijärjestelmiä ei todellakaan ole). Deplar Farm on "seikkailuretriitti" niille, jotka mielellään matkustavat muutaman päivän päästäkseen perille (ja joilla on varaa siihen). Eikö hiihtäminen kiinnosta? Ohjelmassa on myös kuumia lähdekylpyjä, lohenkalastusta, valaiden katselua, ratsastusta ja joogaa.

2018

Shipwreck Lodge, Namibia

Namibia oli yksi 2010-luvun matkailutrendeistä, ja kaikista avatuista luksussafarimajoituksista Shipwreck on upein. Skeleton Coast eli Luurankorannikko on yksi viimeisiä erämaita, joilla leijonat ja hyeenat tassuttelevat puoliksi hiekkaan hukkuneiden hylkyjen välissä. Hylyt toimivat inspiraationa tälle tyylikkäälle ja unohtumattomalle hotellille, jossa saat yöpyä omassa hylkymökissäsi.

six senses bhutan

2019

Six Senses, Bhutan

Tunnettu luksusketju kokeilee uutta lähestymistapaa Bhutanissa: uuden hotellin sijaan se avaa viisi majataloa eri puolille tätä pientä Himalajalla sijaitsevaa valtakuntaa. Toiveena on, että vieraat haluavat matkustaa majatalosta toiseen nähdäkseen maata laajemmin ja kokeakseen kaiken metsistä ja vuorista temppeliviljelmiin ja kosteikkoihin.

2020

Pater Noster, Ruotsi

Tänne pääsee rib-veneellä tai helikopterilla – jos sää sen sallii. Pater Nosterin majakanvartijan asunto kivisellä saarella viiden meripeninkulman päässä Marstrandista länteen on muutettu ylenpalttiseksi mutta mukavaksi yhdeksän huoneen hotelliksi. Täällä voi meloa tai harrastaa laitesukellusta sekä kylpeä puulämmitteisessä suolavesitynnyrissä ja nauttia tuoreista ostereista. Se pääsi listalle, koska se on juuri sitä, mitä tiedostavat matkailijat etsivät: ainutlaatuinen kokemus.

Julkaistu 01.02.2021