Talous

Vuokra-asunto­markkinat tasa­painottu­massa syksyllä

Korona-aika näkyy vuokra-asuntomarkkinoilla: asuntoja on tarjolla huomattavasti enemmän, kun etätyö ja -opiskelu on vienyt vuokraajat markkinoilta. Vuokramarkkinoiden voidaan odottaa piristyvän syksyn mittaan. Nordean ekonomisti Juho Kostiainen muistuttaa kuitenkin, että uuden vuokralaisen löytäminen voi kestää aiempaa pidempään.

Juho Kostiainen
Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Vuokrattavana olevien asuntojen määrä on kasvanut huomattavasti korona-aikana. Moni lyhytaikaisesti asuntoa aiemmin vuokrannut on siirtynyt pitkäaikaisen vuokraamisen puolelle. Vuokratarjontaa on lisännyt osaltaan myös asuntosijoittamisen suosio, joka on kasvanut matalan korkotason seurauksena.

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan Oikotie-verkkopalvelussa oli kesäkuussa tarjolla noin 34 000 vuokra-asuntoa. Määrä on kasvanut peräti 10 000 asunnolla vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna. Eniten vapaana olevat vuokra-asunnot ovat lisääntyneet pääkaupunkiseudulla, missä vuokrattavia kohteita on tarjolla lähes tuplasti enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Lyhyimmät vuokra-asuntojen markkinointiajat olivat kesäkuussa Tampereella, Vaasassa ja Turussa, ja pisimmät Jyväskylässä, Porissa ja Mikkelissä.

– Korona-aikana vuokra-asuntojen kysyntää ovat vähentäneet etäopiskelu, etätyöt sekä palvelualojen heikko työllisyystilanne. Korkeakouluopiskelijat ovat palaamassa osittain lähiopetukseen kahden uuden ikäluokan voimin, ja palvelualojen työllisyys on parantunut huomattavasti tämän vuoden aikana. Näiden pitäisikin kasvattaa vuokra-asuntojen kysyntää loppuvuonna. Etätyöt jatkuvat kuitenkin monella, mikä osaltaan jarruttaa kaupunkiasuntojen tarvetta, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Tampere
Tampere. Kuva: Shutterstock

Vuokrien nousu voi olla aiempaa maltillisempaa

Uusissa vuokrasopimuksissa onkin nähty vuokratason maltillista laskua tänä vuonna. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vuokrat uusissa markkinaehtoisissa sopimuksissa ovat laskeneet 1,7 prosenttia vuoden takaisesta. Muualla Suomessa uudet vuokrahinnat ovat kääntyneet jo nousuun.

– Vaikka omistusasuntojen kysyntä on ollut vahvaa, ei asuntohintojen nousu ole näkynyt vuokrien nousuna, kun vapaita asuntoja on ollut vuokramarkkinoilla runsaasti tarjolla. Vuokra-asuntojen ylitarjonnan ennakoidaan olevan suurimmaksi osin väliaikaista, mutta uudessa tasapainossa vuokrien nousu voi olla aiempia vuosia maltillisempaa kasvaneen tarjonnan ansiosta. Jos vuokra-asuntojen ylitarjonta jatkuu ennakoitua pidempään, saattaa osa vuokra-asunnoista siirtyä omistusasunnoiksi, joissa näyttäisi kysyntää riittävän, Kostiainen pohtii.

Vuokramarkkinoiden runsas tarjonta on eduksi vuokra-asuntoa etsivälle. Valinnan varaa on entistä enemmän ja vuokratessakin voi olla paikoin neuvottelun varaa. Markkinat ovat kuitenkin hyvin paikallisia, joten kysynnän ja tarjonnan tasapaino voi vaihdella voimakkaasti kaupunkien välillä, mutta myös kaupunkien sisällä eri alueilla.

– Vuokranantajien kannattaa pyrkiä pitämään kiinni vuokralaisista, sillä uuden vuokralaisen löytäminen voi kestää aiempaa kauemmin. Tyhjät kuukaudet voivat tiputtaa vuosituottoa selvästi enemmän kuin vaikkapa vuokrankorotuksista pitäytyminen tai jokin muu pieni vastaantulo vuokralaiselle, Kostiainen muistuttaa.

Julkaistu 07.09.2021