Innovaatiot

Voiko ilmasta tehdä ruokaa?

Kuvittele, että ruokaa voisi valmistaa ilmasta. Onko se edes mahdollista?

Suomalaisyritys Solar Foods on valmis lanseeraamaan vallankumoukselliseksi kutsutun Solein-nimisen proteiinijauheen, joka koostuu hiilidioksidista, vitamiineista ja vedestä. Sen kerrotaan maistuvan suurin piirtein vehnäjauholta.

Ravintoarvoissa ei ole moittimista. Yritys kertoo, että Solein-jauheessa on 50 prosenttia proteiineja, 20–25 prosenttia hiilihydraatteja ja 5–10 prosenttia rasvaa. Ideana on, että Soleinia voisi käyttää monien eri elintarvikkeiden ainesosana.  

Solein-proteiinijauheen valmistusmenetelmä ei ole aivan uusi, sillä se on alun perin Nasalta. Nasa kehitti astronauteille syötävää pitkille avaruuslennoille, mutta Solar Foods on jatkojalostanut menetelmää pidemmälle, jotta sille saataisiin kaupallista potentiaalia.

Solar Foodsin menetelmällä napataan ilmasta hiilidioksidia jättimäisten tuulettimien avulla. Metodi tunnetaan termillä carbon capture. Itse tuotanto tapahtuu sisätiloissa, mikä tarkoittaa, että sitä varten ei tarvita tietynlaista säätä, tuulta tai suuria maa-alueita. 

Yrityksen odotukset ovat suuret. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, tuote lanseerataan maailmanlaajuisesti vuonna 2021. Kaksi vuotta myöhemmin suunnitelmissa on tuottaa kaksi miljoonaa ateriaa ja tienata miljardi dollaria.

Soleinin valmistus vaatii todella vähän vettä. Tästä näet, miten paljon vettä tarvitaan yhden proteiinikilon tuottamiseen:

Naudanliha – 56 994 l / kg

Lammas – 48 600 l / kg

Sianliha – 39 990 l / kg

Siipikarja – 16 830 l / kg

Solein – 48 l / kg

Julkaistu 14.10.2019