Kestävä kehitys

Viisi nuorta, jotka muuttavat maailmaa Greta Thunbergin jalanjäljissä

Jack Harries (25), Iso-Britannia

Kaikki alkoi koululakosta ilmaston hyväksi vuonna 2018.

– Koska kukaan muu ei halunnut tulla mukaan, tein sen yksin.

Nyt koko maailma kuuntelee, kun 16-vuotias ympäristöaktivisti Greta Thunberg astelee puhujankorokkeelle YK:ssa, tapaa paavin Roomassa tai keskustelee Al Goren kanssa Davosissa.

Onneksi hän ei kuitenkaan ole yksin taistelemassa ilmaston puolesta – esittelemme viisi muuta pelotonta muutoksentekijää, jotka taistelevat Gretan rinnalla ja vaikuttavat omalla esimerkillään asioihin. 

1. Anuna De Wever (17), Belgia

Belgia on yksi maista, jossa koululakot ovat levinneet nopeasti. Siitä on paljolti kiittäminen 17-vuotiasta Anuna De Weveriä, joka onnistui innostamaan tuhansia nuoria mukaan lakkoiluun tammikuusta 2019 alkaen.

2. Jack Harries (25), Iso-Britannia

Kun YouTube-tähti Jack Harries aloitti kanavansa vuonna 2011, hänen tarkoituksenaan oli jakaa kokemuksiaan välivuoden aikana. Nykyään hänellä on lähes neljä miljoonaa seuraajaa, ja vloggauksen päämäärä on muuttunut. Yhdessä kaksoisveljensä kanssa Harries tuottaa dokumenttielokuvia ilmastonmuutoksesta ja hänen suosittu YouTube-kanavansa sekä viihdyttää että valistaa. 

Greta Thunberg

Huhtikuussa hänellä oli Instagramissa yli miljoona seuraajaa, heidän joukossaan supertähtiä kuten Leonardo DiCaprio, joka jakoi ahkerasti hänen julkaisujaan.

Hänellä on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä. Sen yksi oireista on, että henkilön on helppo keskittyä väsymättä tehtävään, jota hän pitää merkityksellisenä.

Greta on itse asiassa ollut jonkinlainen julkkis jo syntymästään asti. Hänen äitinsä on oopperalaulaja Malena Ernman ja isänsä runoilija ja kirjailija Svante Thunberg.

Hänet on esimerkiksi nimetty vuoden naiseksi Ruotsissa sekä ehdolle ranskalaisen Normandian alueen vapauspalkinnon ja Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Amerikkalaisen Time-lehden mukaan hän on yksi maailman 100 vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä.

Esiinnyttyään Davosissa, Brysselissä, Pariisissa, Berliinissä ja Strasbourgissa Greta tapasi paavin Roomassa 17.4. ”Carry on, Greta!”, paavi kannusti häntä.

Hänen fanejaan ovat Bonon ja Arnold Schwarzeneggerin kaltaiset supertähdet, mutta myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

3. Varshini Prakash (25), USA

Vuosi sitten juuri kukaan amerikkalainen ei ollut kuullut käsitteestä The Green New Deal. Kyseessä on poliittinen aloite, jonka tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä radikaalisti ja luoda uusia, ympäristöä säästäviä työpaikkoja. Nykyään aloitteesta keskustellaan senaatissa, mediassa ja yritysmaailmassa. Siitä on pitänyt huolen nuorison johtama ilmastoliike The Sunrise Movement ja sen 25-vuotias keulakuva Varshini Prakash.

4. Ramón Bedoya (19), Kolumbia

Bedoya on maanviljelijän poika, jonka isä murhattiin raa’asti vuonna 2017. Murhan syy oli luultavasti isän äänekäs taistelu kolumbialaista palmuöljyplantaasia vastaan. Nyt Bedoya on vastuussa perheen maatilasta, joka on suuren plantaasin ympäröimä. Puolet tilan pinta-alasta on viljelykäytössä ja puolet kesannolla luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tämä on herättänyt siinä määrin huomiota, että 19-vuotias nuorukainen joutuu turvautumaan henkivartijoihin. 

5. Xiuhtezcatl Martinez (18), USA

Jo kuusivuotiaana hän alkoi luennoida ympäristöstä ja ilmastosta kaikille, jotka halusivat kuunnella. Sen jälkeen Xiuhtezcatl Martinez on puhunut YK:ssa useita kertoja. Lisäksi hän on kampanjoinut saadakseen torjunta-aineiden käytön puistoissa kielletyksi sekä estääkseen öljyn ja kaasun vesisärötyksen Yhdysvalloissa. Lisäksi hän on yksi 21 nuoresta, jotka ovat haastaneet Yhdysvaltain valtion oikeuteen siksi, ettei se tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen estämiseksi. Tämä oikeudenkäynti on saanut paljon huomiota.

Julkaistu 24.05.2019