Kestävä kehitys

Viisi kysymystä…

...Jakob Trollbäckille, graafiselle suunnittelijalle, joka loi palkitun muotoilun YK:n vuonna 2015 julkaistuille, maailmanlaajuisille kestävän kehityksen tavoitteille.

Myös nimellä Agenda 2030 tunnetut maailmanlaajuiset kehitystavoitteet sisältävät 17 kohtaa, jotka YK:n jäsenvaltioiden tulee saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteet kattavat laajan kokonaisuuden, johon kuuluvat esimerkiksi koulutus, köyhyys, ilmastotyö, terveys ja tasa-arvo.

Ruotsalainen Trollbäck työskentelee osittain New Yorkissa, missä hän pyörittää suunnittelustudio Trollbäck + Companya. Tukholmassa hän johtaa viestintäryhmä The New Divisionia. Trollbäckin intohimoja ovat logiikka ja matematiikka ja hänellä on DJ-tausta.

Jakob Trollbäck

Syntynyt: 1959 Tukholmassa.

Ura: Perustanut Trollbäck + Companyn sekä viestintäryhmä The New Divisionin, joka keskittyy kestävään kehitykseen.

Asiakkaat: Suuria mainostoimeksiantoja CBS:ltä, HBO:lta, Volvolta, BBC:ltä, New York Timesilta, Nikelta, Samsungilta, amerikkalaisen jalkapallon liigalta NFL:ltä ja monilta muilta.

Palkinnot: Primetime Emmy -palkinto parhaasta alkutekstimuotoilusta.

Erityistä: Al Pacino, Uma Thurman ja Nicole Kidman kuuluvat niiden monien maailmantähtien joukkoon, joiden kanssa Jakob Trollbäck on työskennellyt luodessaan grafiikoita esimerkiksi elokuviin Yö saapuu Manhattanille ja Looking for Richard.

Millaisia ajatuksia sinulla oli, kun muotoilit kestävän kehityksen tavoitteet?

– Oli selvää, että tavoitteiden on oltava selkeitä ja helppoja muistaa, tai koko hanke epäonnistuu. Alun perin ne oli kirjoitettu monimutkaisesti ja vähän tylsästi ja tajusin, että minun on luotava systeemi, jolla ne tulevat ymmärretyiksi ja jäävät mieleen. Aloitin antamalla kullekin tavoitteelle uuden, lyhyen nimen. Sitten loimme graafisen järjestelmän, jonka kanssa kokeilimme erilaisia väriryhmiä. Loppujen lopuksi meidän piti antaa kullekin tavoitteelle oma väri, joita tarvitsimme 17. Prosessi kesti kuukausia. Logosta itsestään tuli värikäs rengas, joka symboloi kaikkia tavoitteita yhdessä.

Mikä on suosikkitavoitteesi?

Olen ihastunut numeroon 5 (tasa-arvon saavuttaminen sekä naisten ja tyttöjen itsenäisyyden lisääminen), numeroon 10 (eriarvoisuuden vähentäminen) ja numeroon 16 (rauhanomaiset yhteiskunnat ja kestävä kehitys). Niissä on kyse arvoista. Suuri osa nykymaailman ongelmista johtuu miehistä ja testosteronista ja asiaan on syytä puuttua. Mutta ympäristötavoitteet ovat myös äärimmäisen tärkeitä.

”Paitsi, että tavoitteet on luotu ratkaisemaan ongelmamme, ne myös edustavat tulevaisuuden maailmaa ja arvoja. Miksi kukaan ei haluaisi olla osa ratkaisua?”

Olet tehnyt suunnittelijan töitä esimerkiksi sellaisille merkeille kuin Nike, Apple ja The New York Times. Miten päädyit suunnittelemaan visuaalisen ilmeen YK:n kestävän kehityksen tavoitteille?

– Minuun otti yhteyttä brittiläinen elokuvaohjaaja Richard Curtis (tunnetaan romanttisista komedioista kuten Rakkautta vain sekä Neljät häät ja yhdet hautajaiset). Hän on perustanut avustusjärjestö Comic Reliefin ja ollut mukana järjestämässä Bob Geldofin hyväntekeväisyyskonsertteja. Curtis sanoi, että uudet kehitystavoitteet voivat olla viimeinen mahdollisuus pelastaa maailma – mutta yritys epäonnistuu täysin, jos tavoitteita ei onnistuta viestimään tehokkaasti. Aloitimme yhteistyön pro bono, täysin ilman korvausta, ja esittelimme työmme YK:lle puolisen vuotta ennen kuin kestävän kehityksen tavoitteet julkaistiin. He olivat tavattoman tyytyväisiä. He eivät osanneet odottaa sen tyylistä viestintää – kehitystavoitteet on visualisoitu samaan tyyliin kuin alkuainetaulukko. Ja he säilyttivät minun tavoitteille antamani nimet.

Miltä tuntui antaa projektille niin paljon aikaa ilman korvausta?

– Ymmärsin, että työ oli tärkeää. Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut sosiaalisista kysymyksistä ja tiedän, kuinka herättää tunteita ja saada ihmiset innostumaan. Nyt olen äärimmäisen ylpeä, että kestävän kehityksen tavoitteet ja niiden logo leviävät ympäri maailmaa.

Voiko maailman pelastaa muotoilemalla?

– En tiedä, voiko maailmaa pelastaa muotoilulla, mutta ilman sitä pelastaminen ei onnistu. Kun muotoilu on sekä puhuttelevaa että miellyttävää, se on uskomattoman tehokas työkalu. •

Faktoja: YK:n 17 maailmanlaajuista kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG) hyväksyttiin huippukokouksessa New Yorkissa syksyllä 2015.

17 tavoitetta ja 169 alatavoitetta pyrkivät hävittämään maailmasta köyhyyden ja nälän sekä paneutumaan terveyteen liittyviin haasteisiin, kestävyyteen ja ilmastokysymyksiin – samalla kertaa. Tavoitteet tulee saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Näin ne kuuluvat:

1. Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

2. Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.

3. Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.

4. Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.

5. Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

6. Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille.

7. Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen energia kaikille.

8. Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.

9. Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.

10. Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä.

11. Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.

12. Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.

13. Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

14. Säilyttää meret ja merten tarjoamat luonnonvarat sekä edistää niiden kestävää käyttöä.

15. Suojella maaekosysteemejä, palauttaa niitä ennalleen ja edistää niiden kestävää käyttöä; edistää metsien kestävää käyttöä; taistella aavikoitumista vastaan; pysäyttää maaperän köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen.

16. Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.

17. Tukea vahvemmin kestävän kehityksen toimeenpanoa ja globaalia kumppanuutta.

Lähde: YK, Suomen ulkoministeriö.

Julkaistu 09.08.2019