Kestävä kehitys

Vihreä saari

Astypálaia toimii eräänlaisena testialueena Kreikan suunnitellessa kehitystä vihreämmäksi ja kestävämmäksi yhteiskunnaksi.

Astypalaia

Kreikan paratiisisaari Astypálaia on osa Dodekanesian saariryhmää.

Astypálaian nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "vanhaa kaupunkia", mutta nimestä huolimatta saarella ajatellaan modernisti. Äskettäin on asetettu kaikkien bensiini- ja dieselautojen kielto, jonka voimaantulon jälkeen ne korvataan sähköajoneuvoilla. Siirtymävaihe on jo käynnissä.

Siirtymässä ei ole kyse pelkästään fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen romuttamisesta. Alueella luovutaan myös kaikista dieselgeneraattoreista, jotka tuottavat nykyään suurimman osan saaren energiasta. Ne korvataan aurinko- ja tuulivoimalla. Saaresta on näin tullut edelläkävijä.

Jotta siirtymä olisi sujuvaa ja nopeaa, kaikki saaren asukkaat saavat tukea ensimmäisen sähköautona hankkimiseen.

Siirtymäajan loppuun mennessä saarelle on tarkoitus hankkia myös 200 vuokrattavaa sähköautoa turistien käyttöön. Ajoneuvojen lataamista varten valmistuu ensi vuonna aurinkovoimala, joka tuottaa 3 megawattia sähköä.

Astypálaia toimii eräänlaisena testialueena Kreikan suunnitellessa kehitystä vihreäksi ja kestävämmäksi yhteiskunnaksi. Käytännössä saarella testataan uusia kestäviä energiaratkaisuja. Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ajaa vihreää siirtymää päättäväisesti. Hän haluaa muun muassa, yhtä lukuun ottamatta, sulkea kaikki hiilivoimalat jo ensi vuonna.  Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Mutta kaikki eivät hurraa.

Luoteis-Kreikan hiilivoimaloissa työskentelee 7 000 ihmistä, ja he ovat huolissaan työpaikoistaan.

Alueen hiilivoimaloiden osuus maan energiantuotannosta on tällä hetkellä 65 prosenttia.

Julkaistu 24.06.2021