Kestävä kehitys

Vihreä hotelli­vallan­kumous

Ajatus syntyi työpajassa, jossa osallistujia pyydettiin kehittämään ideoita kasvun luomiseksi Tanskan Bornholmilla. Hotellinjohtaja Trine Richter tarttui kasvavaan matkailualan trendiin ja ehdotti ilmastomyönteistä hotelli- ja konferenssikeskusta.

Green Solution House talot
Foto: Adam Mørk

Syntyi Hotel Green Solution House, joka sijaitsee klassisen tanskalaisen helmen, Hotel Ryttergårdenin välittömässä läheisyydessä. Ryttergården on aiemmin saanut sekä kotimaisia että kansainvälisiä palkintoja sitoutumisestaan kestävään kehitykseen.

Mutta Hotel Green Solution House meni vielä pidemmälle.

– Painopiste on kestävyydessä, mutta rakennuksen itsessään pitää myös olla niin kiinnostava, että ihmiset eri puolilta maailmaa haluavat majoittua sinne. Hotellin pitää olla yhtä vahva syy matkustaa Bornholmille kuin Guggenheim-museo on matkustaa Bilbaoon, hotellinjohtaja Trine Richter naurahtaa.

Green Solution House
Kuva: 3XN

Ihan kaikki on ympäristöystävällistä

Uudessa rakennuksessa on 24 huonetta ja kokoustila. Kaikki on tehty kestävän kehityksen ja kiertotalouden ehdoilla. Siksi suuri osa rakennusmateriaaleista on kierrätys- ja ylijäämätavaraa, ja samalla periaatteella on rakennettu myös hotellin huonekalut.

Katto on päällystetty kalvolla, joka sitoo hiilidioksidia ja puhdistaa ilmaa. Sisätiloissa saman työn tekee kasviseinä, jossa on saniaisia. Aurinkoenergia on itsestäänselvyys. Kaikki ilmanvaihto tapahtuu kattoikkunoiden kautta, mikä poistaa mekaanisen ilmanvaihdon tarpeen. Mitään ei ole jätetty sattuman varaan luotaessa hotellia, jossa asiakkaat voivat yöpyä kestävässä ympäristössä ja elää sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.

Green Solution House
Kuva: 3XN

 – Kaiken pitää olla niin ympäristöystävällistä, että rakennuksen voi kirjaimellisesti syödä, Trine Richter sanoo.

Tästä ainutlaatuisesta rakennushankkeesta on jo tulossa osa Tanskan teknillisen yliopiston insinööriopiskelijoiden opetusta, sillä hotelli toimii esimerkkinä tulevaisuuden ekologisesta rakentamisesta.

Ja kun kerran olet Bornholmille saapunut, kuljet tietenkin pyöräillen! Saaren pyörätiet kuuluvat Euroopan parhaimpiin.

Kolme vihreää hotellia Pohjoismaissa

Hotel Svart

1. Hotel Svart, Norja. Hotelli Svart sijaitsee Norjan toiseksi suurimman jäätikön, Svartisenin juurella, ja kun se ensi vuonna avaa ovensa, siitä tulee ensimmäinen Pariisin sopimuksen määrittämien rakennusstandardien mukaisesti rakennettu hotelli. Sopimuksessa vaaditaan päästöttömiä rakennustyömaita, ympäristöystävällisiä materiaaleja ja kierrätystä.

Tree hotel, the Cabin

2. Treehotel, Ruotsi. Treehotel sijaitsee Norrbottenissa, 60 kilometriä napapiiriltä etelään, Haradsin kylän ulkopuolella Ruotsissa. Hotelli koostuu seitsemästä yksilöllisestä puumajasta. Hienovarainen arkkitehtuuri on suunniteltu vaikuttamaan ympäristöön mahdollisimman vähän: jokainen puumaja on rakennettu ympäristöystävällisistä materiaaleista, ja sähkö tulee paikallisesta vesivoimasta.

3. Arctic Blue Resort, Suomi. Innovatiivinen ympäristöhotelli sijaitsee Kontiolahdella, 450 kilometriä Helsingistä koilliseen ja valmistuu vuonna 2022. Arkkitehtuuri on saanut inspiraationsa luonnosta.

Ja mitä ekologisempi lomasi on, sitä halvempi on vierailusi hinta. Hotelli tarjoaa alennuksen oleskelusi kokonaishinnasta vedenkulutuksen, sähkönkulutuksen ja ruokavalintojen perusteella tai jos istutat puun läheiseen metsään.

Teksti: Gry Koefoed

Julkaistu 01.06.2021