Maailma numeroina

Verkko­kauppa­jätti hurjassa nosteessa

Digitalisaatio lähti huimaan kasvuun koronavuonna 2020. Maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan 59 prosenttia ihmisistä viettää verkossa aikaa nyt paljon enemmän kuin ennen pandemiaa. Yksi digin nousukiidosta eniten hyötyviä yrityksiä on verkkokauppa Amazon. Listasimme 11 faktaa yhtiöstä, josta on kasvanut maailman viidenneksi suurin työnantaja.

1. Amazonissa tehdään kauppaa 3 860 eurolla joka sekunti. Tuntia kohti myynti on noin 14 miljoonaa euroa.

2. Amazonin valikoimissa on 12 miljoonaa tuotetta. Jos mukaan luetaan Amazonin yhteistyöyritykset, verkkokaupasta on valittavana yli 350 miljoonaa tuotetta.

3. Amazon on vallannut 45 prosenttia USA:n verkkokauppamarkkinoista. Joka kolmas yhdysvaltalainen on rekisteröitynyt sen asiakkaaksi.

4. Pääomistaja Jeff Bezos perusti Amazonin 25 vuotta sitten verkkokirjakauppana. Nykyään Bezos on maailman rikkaimpien ihmisten kärkikastissa, ja hänen omaisuutensa arvoksi on laskettu 163 miljardia euroa.

Jeff Bezos
Jeff Bezos

5. Amazonin henkilöstöosastolla on ollut kiirettä: yritys palkkasi427 000 uutta työntekijää vuonna 2020. Kaikkiaan yritys työllistää 1, 2 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä maailman viidenneksi suurimman työnantajan. (Suurin on Walmart, jolla on 2,2 miljoonaa työntekijää.)

6. Vuoden 2020 aikana Amazon käytti 9,4 miljardia euroa erilaisiin koronasta aiheutuviin toimenpiteisiin, kuten suojamateriaaleihin, toimitilojen suojaratkaisuihin ja ylimääräisiin korvauksiin henkilökunnalle.

7. Amazon saa joka päivä 1 400 työhakemusta.

8. Amazon rohkaisee työntekijöitään ottamaan koiransa mukaan töihin, ja moni tekeekin niin. Joinakin päivinä yhtiön pääkonttorissa Seattlessa on yli 7 000 koiraa. Pääkonttorin viereen on tehty koirille oma puisto, jossa ne voivat juoksennella vapaina.

9. Jokaisen Amazonin työntekijän on työskenneltävä asiakaspalvelutehtävissä vähintään kaksi päivää vuodessa pysyäkseen perillä asiakkaiden tarpeista ja ongelmista. Sääntö koskee myös yhtiön johtoa ja Bezosia itseään.

10. Ihan kaikkea ei sentään voi ostaa Amazonistakaan. Tupakkaa, eläimiä ja kiinteistöjä täytyy etsiä muualta.

Jeff Bezos. Blue Origin
Jeff Bezos. Blue Origin

11. Amazonin menestyksen kannustamana Jeff Bezos on perustanut avaruustekniikkayritys Blue Originin ja kilpailee sähköautovalmistajan Teslan perustajan Elon Muskin kanssa siitä, kenen alus ehtii ensimmäisenä Marsiin.

Jättiyhtiön rantautumista Pohjoismaihin on ennakoitu pitkään. Ruotsissa se avasi verkkokaupan lokakuussa 2020, ja laajentumista Suomeen, Tanskaan ja Norjaan valmistellaan.

Julkaistu 08.01.2021