Innovaatiot

Vedenalainen puutarha – uusi viljelytrendi

Kuulostaa tieteiskirjallisuudelta. Mutta kasvihuoneet merenpinnan alapuolella saattavat olla tulevaisuuden tapa kasvattaa yrttejä, hedelmiä ja vihanneksia.

Nemon puutarha

Kuvittele puutarha veden alla, muovikuplassa, missä kalat uivat mansikoiden ympärillä. Siltä näyttää Orto di Nemossa eli Nemon puutarhassa lähellä Savonaa Italian Rivieralla.

Kaikki alkoi, kun sukeltaja ja sukellusvarusteyrittäjä Sergio Gamberini oli lomallaan rantakävelyllä ystäviensä kanssa. Keskustelu eteni viljelemiseen, Sergion toiseen intohimoon sukelluksen rinnalla, ja idea alkoi itää. Entä jos puutarhan voisi rakentaa pinnan alle? Se voisi olla täydellinen paikka: helppo ylläpitää oikeaa lämpötilaa, ja ilmankosteus olisi vähintäänkin hyvä.

Nemon puutarha

Helpommin sanottu kuin tehty. Noin sadan metrin päässä rannasta, 6–10 metrin syvyydessä Nemon puutarha koostuu ankkuriketjujen avulla paikallaan pysyvistä ilmatäytteisistä muovikuplista. Ne lämpenevät auringonvalosta, ja lämpötila on korkeampi kuin ulkopuolella, aivan kuten tavallisessakin kasvihuoneessa. Ilma kiertää biosfäärien sisällä tuulettimien ansiosta. Jokaiseen kuplaan mahtuu 2 000 litraa ilmaa, ja sukeltajat voivat käydä sisään alapuolelta ja kerätä basilikaa, salaattia, mansikoita ja muita viljeltäviä kasviksia.

Järjestelmä saa energiansa auringosta, ja käytetty vesi on merivettä, josta on poistettu suola. Kun otetaan huomioon, että perinteisen maatalouden osuus kaiken makean veden käytöstä on 70 prosenttia, tutkijat ovat toiveikkaita, että vedenalaista tuotantoa on mahdollista lisätä. Toinen etu on tietenkin se, että veden alla viljeleminen ei ole lainkaan riippuvainen säästä.

Miltä vedenalainen basilika ja mansikat maistuvat? Sergio Gamberinin mukaan tavallista paremmalta, ja kuulemma jopa Ligurian perinteiset viljelijät ovat laadusta vaikuttuneita.

Nemon puutarha
Nemon puutarha
Nemon puutarha
Nemon puutarha
Nemon puutarha

Julkaistu 07.09.2021