Kestävä kehitys

Vastuullista pankkitoimintaa

Nordea ja 29 muuta pankkia eri puolilta maailmaa ovat laatineet yhdessä periaatteet, joiden tarkoituksena on paitsi tukea vastuullisia rahoitusmarkkinoita, myös innoittaa muita toimialoja edistämään kestävää kehitystä. Nordean Anders Langworth kertoo, miten työ on sujunut.

Anders Langworth on yksi Nordean vastuullisen liiketoiminnan johtajista.

New Yorkin vuosittainen ilmastoviikko kokoaa maailman johtajat yhteen syyskuun lopussa. YK:n päämajassa valtionpäämiehiä ja pääministereitä odottavat ilmastoa käsittelevä huipputapaaminen sekä tiukat neuvottelut aina pakolaiskysymyksistä Jemenin ja Syyrian kriiseihin.

Anders Langworth

Tehtävä Nordeassa: Vastuullisuustyön johtaminen koko konsernissa.

Ura: Citibank, Genworth Financial ja Nordea vuodesta 2011.

Harrastukset: Ulkoilu, esimerkiksi vaellus, kalastus ja ajan viettäminen saaristossa.

Tärkein kysymys juuri nyt: Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen!

Katsoo: Pidin sarjasta Breaking Bad.

Lukee: Carlos Ruiz Zafónin Henkien labyrintti.

Salainen taito: ”En tiedä onko tämä taito, mutta olen kiivennyt muutamille korkeille vuorille.”

Tänä vuonna YK:hon saapuu myös suuri joukko pankkien edustajia. He kokoontuvat allekirjoittamaan YK:n vastuullisen pankkitoiminnan periaatteet (UN Principles for Responsible Banking). Periaatelausuma on kuuden kohdan asiakirja, ja sen ovat laatineet yhdessä 30 pankkia eri puolilta maailmaa – Nordea mukaan lukien

Anders Langworth työskentelee johtajana Nordean vastuullisen rahoituksen ja liiketoiminnan yksikössä. Hänen mukaansa periaatteiden tavoitteena on muuttaa pankkialaa niin, että siitä tulee edelläkävijä maapallon selviytymisen kannalta tärkeiden tavoitteiden saavuttamisessa.

– Asiakirja on eräänlainen kehys, johon koko rahoitusalan tulisi sitoutua, jotta voimme toimia Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Siinä on selkeät vaatimukset, ja se sisältää myös seurantaa ja tarkastuksia koskevia ehtoja, hän selittää.

Mitä periaatteisiin sisältyy?
– Rahoitusalan tulisi ajaa kokonaisvaltaisemmin ja aktiivisemmin positiivisia ja kestäviä ratkaisuja, jotka vaikuttavat yksilöihin, yrityksiin ja koko yhteiskuntaan. Periaatteisiin on kirjattu entistä selkeämpiä tavoitteita, suurempaa avoimuutta ja lisääntyvää yhteistyötä, jotka tekevät muutokset mahdollisiksi yhdessä asiakkaiden kanssa.

Periaatelausuman allekirjoittaneiden pankkien kokonaisvarat ovat yhteensä 46 biljoonaa dollaria.

”Asiakirja on eräänlainen kehys, johon koko rahoitusalan tulisi sitoutua, jotta voimme toimia Pariisin ilmastosopimuksen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.”

Tarkoittaako tämä, että Nordea voi esimerkiksi lopettaa sijoittamisen yrityksiin, jotka toimivat fossiilisten polttoaineiden parissa?

– Sen sijaan, että keskittyisimme vain tiettyihin toimialoihin, on erittäin tärkeää, että asetamme vaatimuksia, jotka ovat kestäviä pitkällä aikavälillä. Niiden kautta voimme tarkastella, millaisille yrityksille myönnämme lainaa ja mihin sijoitamme. Yhteisesti laadittujen periaatteiden ansiosta voimme entistäkin parempia ja kehittävämpiä keskusteluja asiakkaidemme kanssa. Nordealla on liiketoimintaperiaate, jonka mukaan meidän ei pitäisi vain kysyä ”voimmeko tehdä jotain”, vaan ”pitäisikö meidän tehdä jotain”. Tämä tarkoittaa, että sanomme jo nyt ”ei” joillekin yrityksille.

Kuinka moni pankki allekirjoittaa periaatteet YK-viikolla?

– Tällä hetkellä tiedossamme on noin 125 pankkia. Odotamme kuitenkin huomattavasti useamman pankin tekevän päätöksen myöhemmin syksyllä. Koska asiakirja sisältää tiettyjä vaatimuksia, päätös mukaan lähtemisestä voi viedä jonkin aikaa.

”Meidän ei pitäisi vain kysyä, voimmeko tehdä jotain, vaan myös pitäisikö meidän?”

Vapaa-ajallasi olet perustanut Bankers for Climate -järjestön. Mikä se on?

– Se on voittoa tavoittelematon järjestö alamme ihmisille, jotka haluavat syventyä vastuullisuuskysymyksiin. Se on vähän niin kuin kannatusyhdistys.

Miksi olet niin paneutunut ilmastokysymyksiin?

– Rakastan luontoa ja ulkoilua. Viime vuosina olen nähnyt maailmassa niin paljon outoja asioita: jäätiköt sulavat, jäävuoret sortuvat, kalalajeja häviää. En voi vain kohauttaa olkapäitä ja katsoa vierestä.

Miten vakaumuksesi vaikuttaa sinuun henkilökohtaisesti?

– Harkitsen tarkemmin esimerkiksi matkustamista ja syömistä. Kuljen julkisilla liikennevälineillä aina kun voin, pyrin syömään vähemmän punaista lihaa ja olen tietenkin tarkastellut sijoittamistani. Eläminen kestävällä tavalla ei tarkoita sitä, että elämisen pitää pysähtyä kokonaan. Riittää, että kysyy itseltään, tarvitseeko todella sitä, mitä on juuri hankkimassa.

Anders Langworth johtaa vapaa-ajallaan voittoa tavoittelematonta järjestöä nimeltä Bankers for Climate.

6 PRINCIPLES FOR RESPONSIBLE BANKING

1. Alignment: We will align our business strategy to be consistent with and contribute to individuals’ needs and society’s goals, as expressed in the Sustainable Development Goals, the Paris Climate Agreement and relevant national and regional frameworks.

2. Impact & Target Setting: We will continuously increase our positive impacts while reducing the negative impacts on, and managing the risks to, people and environment resulting from our activities, products and services. To this end, we will set and publish targets where we can have the most significant impacts.

3. Clients & Customers: We will work responsibly with our clients and our customers to encourage sustainable practices and enable economic activities that create shared prosperity for current and future generations.

4. Stakeholders: We will proactively and responsibly consult, engage and partner with relevant stakeholders to achieve society’s goals.

5. Governance & Culture: We will implement our commitment to these Principles through effective governance and a culture of responsible banking.

6. Transparency & Accountability: We will periodically review our individual and collective implementation of these Principles and be transparent about and accountable for our positive and negative impacts and our contribution to society’s goals.

Kuvat: Karl Nordlund

Julkaistu 16.09.2019