Kestävä kehitys

Vastuullinen tehtävä YK:ssa

Nordean vastuullisuusjohtaja Anders Langworth nimitettiin elokuussa uuteen YK:n ympäristöohjelman rahoitusaloitteen UNEP FI:n pankkilautakuntaan. Saimme kiireisen Andersin kiinni ja esitimme hänelle muutaman nopean kysymyksen.

Anders Langworth

Onnea uuden nimityksen johdosta! Miten monta kollegaa sinulla on lautakunnassa?

– Kiitos, kiitos! Meitä on kaikkiaan 12 jäsentä, joista 11 on pankeista eri puolilta maailmaa. On tosi innostavaa ja hauskaa saada edustaa Nordeaa tällä foorumilla.

Mikä YK:n ympäristöohjelman rahoitusaloitteen pankkilautakunta oikein on?

– YK:n ympäristöohjelman rahoitusaloite eli UNEP FI on maailmanlaajuinen yhteistyöelin, jossa on mukana noin 300 pankkia, pääomasijoittajaa ja vakuutusyhtiötä. Sen tavoitteena on lisätä vastuullisuutta muun muassa rahasto- ja eläkesäästämisessä sekä pankkien antolainauksessa henkilö- ja yritysasiakkaille. 

Pankkilautakunta on foorumi, jossa laaditaan pankkialan vastuullisuustavoitteita ja varmistetaan, että ne lähes 200 pankkia, jotka ovat sitoutuneet YK:n uusiin vastuullisen pankkitoiminnan periaatteisiin, täyttävät sitoumuksensa vaatimukset.

Nuo uudet periaatteet julkistettiin viime vuoden syyskuussa. Miten niiden omaksuminen on edistynyt?

– Yli odotusten. Syyskuussa 2019 mukana oli 130 pankkia, ja sen jälkeen mukaan on tullut noin 60 pankkia lisää. Aluksi reilusti yli puolet pankeista oli eurooppalaisia, mutta joukkoon on liittynyt yhä enemmän pankkeja Pohjois-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta.

Anders Langworth

Mikä sinun tehtäväsi on pankkilautakunnassa?

– Tärkein tehtävä juuri nyt on varmistaa, että kaikilla pankeilla kokoon katsomatta on vastuullisuusperiaatteiden järjestelmälliseen toteuttamiseen vaadittavat työkalut ja tuki. Me myös neuvomme, miten edistymisestä ja asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta raportoidaan UNEP FI:lle. Minulla ei ole erillistä vastuualuetta, mutta voin todeta, että me pohjoismaiset pankit yhdessä muutaman eurooppalaisen pankin kanssa olemme kehityksen kärjessä. Siksi meidän pitää innostaa ja myös haastaa muualla maailmassa toimivia pankkeja entistä rohkeammin.

Miten usein ja miten lautakunta kokoontuu?

– Tapaamme vähintään kerran kolmessa kuukaudessa. Lisäksi meillä on ylimääräisiä kokouksia yksittäisten projektien tai tapahtumien tiimoilta. Lähtökohtana on, että kokoukset pidetään etänä myös koronakriisin jälkeen, mutta joskus, kuten vuosikokouksessa, pitää olla paikalla fyysisesti. Kokouspaikkaa ei ole vielä päätetty. UNEP FI:n päämaja on Sveitsissä.

Vielä lopuksi: miltä vastuullisuuskehitys näyttää Nordeassa?

– Minusta pankkiala ylipäänsä on kehittymässä todella positiiviseen suuntaan. Muutos on ollut nopeaa, ja meilläkin se, mikä ennen oli vähän sivuseikka, alkaa nyt olla luonnollinen osa keskusteluja kaikkialla pankissa, kun suunnitellaan tavoitteita ja strategioita. Vielä on silti paljon tekemistä, ja johtoryhmämme korostaa vastuullisuutta. Töitä paiskitaan siis edelleen.

Kuvat: Karl Nordlund

Julkaistu 06.10.2020