Henkilökuvia

Vastoinkäymisiä ja väheksyntää – vuoden 2020 yrittäjäksi valitun ura alkoi kangerrellen

Kiran Mazumdar-Shaw'n

Periaatteessa intialaisen Kiran Mazumdar-Shaw'n uranäkymät olivat loistavat. Hän oli tehnyt kovasti töitä ja opiskellut sitä, mikä häntä eniten kiinnosti: oluenvalmistusta ja eläintiedettä. 

Yhdistelmä on epätavallinen, mutta hänen CV:ssään todella lukee oluenvalmistuksen maisteri ja eläintieteen kandidaatti. Tutkinnoistaan huolimatta Mazumdar-Shaw ei löytänyt kotikaupungistaanBangaloresta kummankaan alan töitä. Perustelu, jos sellaista edes vaivauduttiin antamaan, oli useimmiten sama: ”Haemme tähän tehtävään miestä.”

Sukupuoli oli perusteluna silloinkin, kun pankki kieltäytyi antamasta Mazumdar-Shaw'lle lainaa oman yrityksen perustamiseen. Onneksi hän sai lainattua alkupääoman, 500 dollaria, ystäviltään. Siitä alkoi menestystarina, joka huipentui toukokuussa, kun Kiran Mazumdar-Shaw valittiin vuoden 2020 yrittäjäksi arvostetussa EY World Entrepreneur Of The Year -kilpailussa.

”Yrittäjyys on ongelmanratkaisua”

Tarina alkoi vuonna 1978, kun 25-vuotias Mazumdar-Shaw perusti Biocon-biotekniikkayrityksen. Yrityksessä oli aluksi kaksi työntekijää. Nykyään Bioconissa 11 000 työntekijään, ja Mazumdar-Shaw on yksi Intian rikkaimmista ihmisistä. Hänen omaisuutensa arvo on 3,5 miljardia dollaria.

Biocon on yksi Aasian menestyksekkäimmistä biotekniikka-alan yrityksistä. Se on johtavia kohtuuhintaisten lääkkeiden kehittäjiä. Muun muassa miljoonat diabeetikot käyttävät Bioconin kehittämiä edullisia insuliinivalmisteita.

Mazumdar-Shaw sanoo, että yrittäjyydessä on pohjimmiltaan kyse ongelmien ratkaisemisesta.

– Kokemukseni on, että juuri vaikeina aikoina syntyvät suurimmat mahdollisuudet. Naisilla on äärettömän tärkeä rooli taloudellisessa kehityksessä, mutta heidän työtään on pitkään väheksytty, hän sanoo.

Mazumbar-Shaw on perustanut myös Biocon-säätiön, joka tukee suurilla summilla koulutus- ja terveydenhoitohankkeita Intian maaseudulla. Hän ei silti missään tapauksessa halua kutsua itseään hyväntekijäksi.

– Haluaisin mieluummin, että minua pidetään ”myötätuntoisena kapitalistina”, joka haluaa muuttaa yhteiskuntaa.

Julkaistu 20.07.2020