Henkilökuvia

Vakuutus turvaa vakavan sairauden varalta

Vakava, pitkäaikainen sairaus iskee usein pyytämättä ja yllättäen. Niin kävi myös Niina Minkkiselle, joka sairastui rintasyöpään nelisen vuotta sitten. Sairastumisen varalta otettu vakuutus turvasi silloin arkea, ja Niina sai rauhallisemmin mielin keskittyä itsensä hoitamiseen.

Niina Minkkinen
Niina Minkkisen mielestä paras hetki turvata itsensä vakavan sairauden varalta on silloin, kun kaikki on hyvin.

– En koskaan ajatellut, että sairastuisin rintasyöpään. Vuonna 2017 huomasin rinnassani ison patin. Tuli erikoinen tunne siitä, että kaikki ei nyt ole kunnossa, Niina Minkkinen kertoo.

Ohutneulanäytteissä Niinalta paljastui ärhäkkä ja laajalle levinnyt syöpäalue. Siitä käynnistyi rytinällä prosessi, jossa lähti ensin koko rinta, sitten hiukset ja lopulta voimat ja yleiskunto. Kaikkinensa raskaissa sytostaattihoidoissa kului puoli vuotta. Niiden perään tulivat vielä sädehoidot.

– Olen aina ollut iloinen täysillä eläjä, mutta sairastumisesta tuli pohjaton sisäinen hiljaisuus. Oman pelkoni lisäksi näin perheeni pelon ja sen, miten läheiseni yrittivät siitä huolimatta tsempata.

Pitkäaikainen sairaus on uhka taloudelle

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpäsairaus. Suomessa siihen sairastuu joka vuosi yli 5 000 naista. Riski rintasyöpään sairastumisesta kasvaa vaihdevuosi-iän lähestyessä, mutta sitä esiintyy nuorillakin naisilla. Myös miehet voivat sairastua rintasyöpään, joskin se on naisiin verraten harvinaista.

Tieto syöpään sairastumisesta tulee usein shokkina, arjen ja suunnitelmat sekoittaen. Sen myötä nousee pintaan monenlaisia tunteita – pelkoa, epäuskoa, pettymystäkin. Miten pärjään tästä eteenpäin, entä läheiseni? Mitä, jos en selviäkään tästä?

Sairauden lisäksi voivat tulla talouteen liittyvät huolet. Pitkän sairauspoissaolon aikana tulot voivat pudota jopa puoleen, joten arjen hallinta voi muuttua haastavaksi. Tilanne voi olla erityisen hankala, jos huolehtii taloudesta yksin tai tulot ovat epäsäännölliset, kuten esimerkiksi yrittäjillä usein on.

Raha ei paranna sairautta, mutta tuo arkeen turvaa

– Yli 20 vuotta pankkialalla työskennelleenä olen nähnyt asiakkaideni kokemusten kautta, kuinka vakavat sairaudet aktivoituvat ja miten tärkeää on ottaa vakavan sairauden vakuutus ajoissa. Sitä ei saa, jos on jo sairastunut vakavasti, Niina sanoo.

– Ottamani Nordea MyLife -henkilövakuutus vakavan sairauden varalle antoi vapauden olla murehtimatta raha-asioita silloin, kun oli muutenkin paha olla. Eniten koin saavani vakuutuksesta saamistani rahoista turvaa siihen, että arjen kuluista ei tarvinnut huolehtia.

”Ottamani Nordea MyLife -henkilövakuutus vakavan sairauden varalle antoi vapauden olla murehtimatta raha-asioita silloin, kun oli muutenkin paha olla.”

Vakuutuksen ansiosta ei tarvitse esimerkiksi alkaa realisoida varallisuutta ja miettiä myyntien ajoitusta sekä näiden verovaikutuksia, vaan voi rauhassa keskittyä toipumiseen.

Niina kiittelee myös vakuutuksen vaivattomuutta. Veroton kertakorvaus maksetaan nopeasti heti diagnoosin tai hoitotoimenpiteen jälkeen. Toimitettuaan syöpäklinikan B-lausunnon vakuutusyhtiölle Niina sai vakuutuskorvauksen käyttöönsä. Sen ansiosta hän saattoi jäädä sairauslomalle rauhallisin mielin. Rahat hän sai käyttää, kuten halusi.

Mahdollisuus panostaa asioihin, joista tulee hyvä mieli

Niina kustansi vakuutuskorvauksellaan hoitoihin liittyviä kuluja, kuten taksimatkoja sekä rintojen korjausleikkauksen yksityisellä plastiikkakirurgilla.

– Syövän kanssa mistään ei varsinaisesti tule hyvä mieli. Panostin silti asioihin, jotka auttoivat minua jaksamaan juuri sillä hetkellä. Peruukkien sijaan hankin erisävyisiä turbaaneja ja niihin sopivia värikkäitä korvakoruja ja huulipunia. Naisellisuuden tunteen säilyttäminen pieninkin keinoin oli henkireikä.

Niina piti parannuttuaan ystävilleen ”syöväntappobileet” ja lähti ulkomaille. Hän hankki itselleen myös personal trainerin, joka auttoi häntä saamaan syöpähoitojen aikana romahtaneen yleiskunnon takaisin. Vakava, pitkäaikainen sairaus on iso rasite myös psyykkisesti. Käsitelläkseen sairautta ja hoitaakseen mieltään Niina aloitti psykoterapian.

Suomessa rintasyövän hoitotulokset ovat maailmanlaajuisestikin arvioituna erinomaiset. Sairastuneista 91 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista, ja suurin osa heistä on parantunut pysyvästi. Rintasyöpä voi kuitenkin uusiutua pitkänkin ajan kuluttua. Uusiutuneen ja levinneenkin syövän kanssa voi usein tehokkaiden hoitojen ansiosta elää pitkään.

– Vaikka suurin osa rintasyöpäpotilaista Suomessa selviää, syöpä voi uusiutua. Rankka prosessi ei oikeastaan lopu koskaan. Elämä kuitenkin jatkuu, ja olen kiitollinen jokaisesta päivästä.


”En pelkää elämää”

Katso videolta Niinan tarina, jossa hän kertoo ajatuksistaan sairastumisestaan ja elämästään sairauden aikana ja sen jälkeen.


 nuori nainen seisoo parvekkeella, josta on näköala kaupunkiin

Vakuuta itsesi vakavan sairauden varalta

Tutustu vakavan sairaudenturvaan , joka voi helpottaa arjen sujumista, kun elämä menee uusiksi. Vakuutuskorvauksen turvin voit keskittyä rauhassa toipumiseen tai
käyttää korvauksen sinulle tärkeisiin asioihin.

Voit hakea Nordea MyLife -vakuutusta, kun olet 18–63-vuotias ja asut pysyvästi Suomessa.

Nordea MyLifen myöntää Nordea Henkivakuutus Suomi Oy ja Nordea Vakuutus Suomi Oy, joiden asiamiehenä toimii Nordea Bank Oyj

Hyödynnä Private Banking -asiakkaan etu

Private Banking -asiakkaana saat 20 prosentin alennuksen vakuutuksen hinnasta. Huomioimme alennuksesi, kun jatkat laskurista vakuutuksen ostoon tai ostat vakuutuksen keskusteltuasi ensin sijoitusjohtajasi kanssa.

Laske hinta vakuutukselle


Mukana Roosa nauha -kampanjassa

– Tuemme myös tänä vuonna sairauksien ennaltaehkäisevää työtä osallistumalla Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan, jonka tuotto ohjataan rintasyövän tutkimukseen ja ennaltaehkäisevään työhön. Viime vuodesta lähtien keräysvaroja on käytetty rintasyövän lisäksi myös muiden syöpien tutkimustyöhön. On luonnollista, että toimija kuten me – henkivakuutusyhtiö – haluaa tukea Roosa-nauha kampanjaa ja suomalaista syöpätutkimusta, sanoo Nordea Henkivakuutus Suomen toimitusjohtaja Pekka Luukkanen.

Pekka Luukkanen
Pekka Luukkanen. Kuva: Pentti Hokkanen
Roosa nauha logo

Julkaistu 02.10.2021