Maailma numeroina

Uusi uljas kvanttimaailma

Harva osaa selittää, mistä tässä teknologiassa on edes kyse. Mutta kvanttiteknologia ja kvanttitietokoneet ovat levittäytymässä suuriin globaaleihin yrityksiin. Yritysjohtajat odottavat eniten edistynyttä koneoppimista sekä tarkkaa data-analyysiä.

Ajatus on henkeäsalpaava. Kehitteillä olevien kvanttitietokoneiden sanotaan pystyvän luomaan uusia lääkkeitä ja rakennusmateriaaleja molekyylitasolla sekä suorittamaan supernopeasti fysiikan, kemian ja biologian laskelmia.

Niistä voi olla suuri hyöty myös yrityksille, jotka kamppailevat globaalin logistiikan kanssa tai jotka haluavat minimoida sijoitustensa riskit tai vaikkapa kehittää uudenlaista akkua, toteaa Forbes-lehti.

Uusi ajuri liiketoiminnalle

On selvää, että kvanttitietokoneet ovat siirtymässä tutkimuslaboratorioista yritysten käyttöön. Zapata Computing -yhtiön maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan lähes seitsemän kymmenestä globaalista suuryrityksestä on laatinut tai laatimassa suunnitelmaa kvanttiteknologian ottamisesta osaksi liiketoimintaa.

Kyselyyn vastasi 300 yritysjohtajaa, ja heistä jopa 74 prosenttia uskoo, että jos kollegat eivät omaksu uutta teknologiaa, heidän yritykset jäävät jälkeen.

Tässä muutamia kyselyssä esiin nousseita näkemyksiä:

41 prosenttia yritysjohtajista odottaa saavuttavansa kilpailuetuja kahden vuoden sisällä kvanttiteknologian käyttöön ottamisesta.

49 prosenttia johtajista sanoo, että suurin este kvanttiteknologian hyödyntämiselle on se, että kvanttiteknologiaa on vaikea sovittaa yhteen yrityksen olemassa olevien IT-järjestelmien kanssa.

96 prosenttia yritysjohtajista sanoo aikaa kuluvan yli kymmenen minuuttia, jos he yrittävät selittää juhlissa ystävälleen, mitä kvanttidata oikeastaan on…

Kvanttitietokone musta tausta
Kvanttitietokoneet ovat leviämässä tutkijoiden laboratorioista yritysmaailmaan. Kuva: Shutterstock

Kahdessa tilassa samanaikaisesti

Sama ongelma oli jo 1980-luvulla, jolloin ajatus supernopeiden, kvanttifysikaalisia ilmiöitä hyödyntävien kvanttitietokoneiden rakentamisesta syntyi.

Parempi tapa kuvata ilmiötä juhlissa voisi olla uuden supertietokoneen vertaaminen tavalliseen binääritietokoneeseen. Tavallinen tietokone koostuu "biteistä", joiden tila voi olla joko yksi tai nolla eli päällä tai pois päältä. Mutta kvanttitietokoneen kapasiteetti perustuu kubitteihin, joiden arvo voi olla sekä yksi että nolla samanaikaisesti.

Samalla tavalla jotkut mikrohiukkaset, kuten atomit ja elektronit, voivat olla kahdessa tilassa samanaikaisesti, ja tätä kutsutaan superpositioksi.

Tämän ansiosta kvanttitietokoneet pystyvät tekemään laskutoimituksia salamannopeasti.

Yli 8 miljardia dollarin markkinat

Hakujätti Googlen tutkijat ilmoittivat syksyllä 2019, että yrityksen kvanttitietokone Sycamore oli laskenut 200 sekunnissa tehtävän, jonka ratkaiseminen maailman nopeimmalla tavallisella tietokoneella olisi kestänyt 10 000 vuotta.

Googlen kilpailija IBM kritisoi väitettä sanomalla, että tehtävän selvittämiseen olisi mennyt IBM:n perinteisellä supertietokoneella vain kaksi ja puoli päivää.

Oli miten oli, tuossa hetkessä syntyi termi "kvanttiherruus".

Sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa. Tutkijat Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kiinassa sekä Microsoftin, Googlen, IBM:n ja Airbusin kaltaiset yritykset rakentavat kvanttitietokoneita ja hiovat teknologiaansa.

Kajaanissa käynnistyi syksyllä 2021 maailman tehokkaimpiin lukeutuva supertietokone LUMI. Myös Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa Göteborgissa rakennetaan omaa supertietokonetta.

Pilvipohjaisia kvanttidatapalveluita on kehitteillä niille, joilla ei ole aikaa tai rahaa rakentaa omaa konetta.

Vuoteen 2027 mennessä kvanttidatapalvelumarkkinoiden arvo on henkeäsalpaavat 8,6 miljardia dollaria, kertoo Voister-uutissivustolla julkaistu konsulttiyhtiö IDC:n ennuste. Sitä voidaan verrata vuoteen 2020, jolloin kvanttidatapalveluita ostettiin "vain" 412 miljoonan dollarin arvosta.

Julkaistu 08.02.2022