Kestävä kehitys

Uudet tavat matkustaa

Miltä kuulostaisi digitaalinen loma tai pitkä opiskeluviikonloppu? Tutustuimme lähemmin tämän hetken kuumimpiin matkailutrendeihin.

Kahden vuoden pandemiasulut ovat muuttaneet käsitystämme siitä, mitä seikkailu merkitsee. Moni haluaa tehdä matkoja kotona nojatuolista käsin, käydä henkisellä kiertoajelulla tai syventää ymmärrystään. Tässä kolme trendikästä vaihtoehtoista matkustustapaa.

Asina nainen Aasian kaupungissa
Koronapandemia muutti matkailumieltymyksiä. Nyt etsitään elämyksiä.

1. Porttaus: Saattaa kuulostaa scifiltä, mutta tosiasiassa joitain porttauksen elementtejä on jo olemassa. Termi on peräisin sanasta teleportaatio, joka tarkoittaa sitä, että esineet tai ihmiset ovat ensin yhdessä paikassa ja sitten toisessa ilman, että matkustavat paikkojen välillä.

Japanilainen lentoyhtiö ANA Holding ja peliyhtiö JP Games kehittävät yhdessä virtuaalista Ana Neo -alustaa, jossa ihmiset matkustavat Sky Whale -aluksella digitaalisesti luotuihin maihin ja kulttuureihin. Yhteistyötä kehitetään parhaillaan muun muassa australialaisten, filippiiniläisten, havaijilaisten, kanadalaisten, singaporelaisten ja itävaltalaisten yritysten kanssa.

Toinen tapa matkustaa kehoa liikuttamatta on käyttää Xboxilla Microsoftin lentosimulaattoria, jonka avulla käyttäjä voi lentää virtuaalista Boeing 787 -lentokonetta. Ekologista, kustannustehokasta ja mielikuvituksellista. Porttauksesta povataan tärkeää tulevaisuuden matkatrendiä globaalin konsulttiyrityksen Wunderman Thompsonin raportissa.

▲ nainen ottaa valokuvia Kreikassa
Matkailu tietokoneen välityksellä kiehtoo mielikuvitusta ja säästää ympäristöä. Digitaalimatkailun uskotaan yleistyvän tulevaisuudessa.

2. Akateeminen matkustaminen: Kun kerran lähdemme pois kotoa, moni meistä oppisi mielellään jotain uutta. Siihen muiden muassa yhdysvaltalainen NPR-kanava on tarttunut lujasti. Aloitteleva NPR Travel tarjoaa kanavan asiantuntijoiden johtamia matkoja, joihin kuuluu pakollista ja mukaansatempaavaa lukemista ja kuuntelua. Tämän vuoden matkoilla voi suunnata esimerkiksi Islantiin opiskelemaan energia- ja ympäristöasioita, Lontooseen uppoutumaan arkkitehtuuriin tai Chileen tutkimaan tähtitaivasta.

Monet matkanjärjestäjät ovat tarttuneet juuri kasvavaan tähtitiedekiinnostukseen. Esimerkiksi Hyatt-ketjun hotelli Havaijin Mauin saarella on aloittanut yhteistyön NASAn suurlähettilään, Edward Mahoneyn kanssa. Hän opettaa vieraille lähes 80 tähtikuviota, jotka näkyvät Mauilla.

kaupunkinäkymä
Kaksi matkaa kerralla. Junamatkan voi käyttää meditointiin.

3. Meditatiivinen matkustaminen: Meditointi on yhdenlainen matka, ja meditoiminen fyysisesti matkustettaessa voi olla omanlaisensa metatason kokemus. Viime syksynä navigointisovellus Waze ja meditaatiosivusto Headspace aloittivat yhteistyön. Heidän palvelussaan voi kuunnella esimerkiksi rentouttavaa musiikkia tai meditaatio-ohjaajan lukemat reittiohjeet uutta kaupunkia kiertäessään. Kuulostaa täydelliseltä ratkaisulta stressaantuneille suurkaupungin autoilijoille.

Isossa-Britanniassa rautatielaitos Avanti West Coast tarjoaa samankaltaista palvelua. Stressaantuneille matkustajille tarjotaan junassa ilmaista, sovelluspohjaista hypnoterapiaa. Istunto kestää 20 minuuttia ja pitää sisällään ohjeita tehokkaasti virkistävien päiväunien ottamiseen, vinkkejä tuottavuuden lisäämiseen ja neuvoja itsetunnon parantamiseen.

Julkaistu 04.04.2022