Henkilökuvia

Utelias uuden kehittäjä

Yrittäjä Jukka Rautio on ponnistanut pohjoisesta perheyrittäjäperheestä digitaalisen kehityksen avainhenkilöksi Pohjoismaissa. Mitkä asiat Rautio listaa tärkeimmiksi megatrendeiksi nyt – ja mikä on hänelle tärkein motivaattori jatkaa väsymättä digisanoman levittämistä?

Jukka Rautio

Kestää 35 minuuttia ja puolikas espressoa ennen kuin Jukka Rautio vaihtaa korrektista bisneskielestä pohjoisen murteeseen. 45-vuotias Rautio on syntyjään torniolainen, ja kun hän alkaa puhua intohimostaan metsästykseen, kalastukseen ja kaipuustaan luonnon hiljaisuuteen, vaihtuu kokoushuoneiden ja liikeneuvotteluiden kieli personallisempaan puhetapaan. 

Rautio antaa itsestään vaatimattoman, lähes ujon kuvan, vaikka hän on yksi Suomen menestyneimpiä yrittäjiä ja oman alansa kiistaton asiantuntija. Rautio työskentelee it-palveluyritys HiQ:n Suomen toimitusjohtajana. Tehtävään ja samalla miljonääriksi omilla ansioillaan Rautio päätyi myytyään oman ohjelmistotestausyrityksensä reilu 10 vuotta sitten HiQ:lle.

Tukholman pörssiin listattu HiQ on kehittänyt monia arkea helpottavia mobiiliratkaisuja niin taksiliikenteelle, veikkaukseen kuin terveydenhuoltoonkin. Yrityksen tunnetuin tuote on mobiilimaksujärjestelmä Swish, jolla on Ruotsissa seitsemän miljoonaa käyttäjää. Swishin menestys Ruotsissa perustuu siihen, että kaikki pankit ovat lähteneet yhdessä mukaan järjestelmään. Suomessa kehitys ei ole ollut yhtä nopeaa, mutta Rautio ei myönnä siitä turhautuvansa. 

– Monella toimialalla, esimerkiksi pankkisektorilla, yleinen regulaatio tuottaa jo niin paljon perustekemistä, että energiaa uusien merkittävien innovaatioiden tekemiseen ei ole, Rautio toteaa tyynesti. 

HiQ on Suomessa ollut viimeiset viisi vuotta voimakkaassa kasvussa ja kasvattanut liikevaihtonsa yli 35 miljoonaan. Kaikkiaan konsernissa työskentelee 1600 asiantuntijaa, neljässä eri maassa. 

Jukka Rautio

Jukka Rautio

Syntynyt: 1974

Asuu: Espoossa omakotitalossa perheensä kanssa.

Salainen taito: ”Isoäitini opetti minut virkkaamaan. Osaan tehdä patalapun.”

Viiden vuoden päästä: ”Osaan kyllä lopettaa, kun minulla ei enää ole annettavaa. Toistaiseksi on.”

Roolimallit: ”Persoonalliset ja menestyneet yrittäjät kuten Antti Aarnio-Wihuri ja Antti Herlin.”

Tärkein kysymys juuri nyt: ”Kuinka digitaaliset ratkaisut saadaan entistä useamman ulottuville.”

Suurin pelko: ”Vanhemmuuteen liittyy aina toive siitä, että lapset pysyisivät terveenä.”

Yhdessä tekeminen tärkeää

Töitä Rautio tottui tekemään jo lapsena perheyrityksessä. Hänen isänsä piti Torniossa kenkäkauppaa, jossa Rautio työskenteli, provisiopalkalla, kuten hän itse korostaa. Provisio toimi hyvänä motivaattorina ja ensimmäiset ansiot Rautio laittoi visusti säästöön tulevaa mopohankintaa varten.

Suunnitelmallisuus kuvaa Raution toimintaa hyvin. Edelleen hän sanoo motivoituvansa parhaiten asettamalla itselleen ja tiimilleen selkeän tavoitteen, jota kohti yhdessä pyritään. Tiimihenkeä ja yhdessä tekemistä Rautio pitää yrityksen menestyksen kannalta tärkeänä, jopa siinä määrin, että HiQ:ssa tiimi kokoontuu esimerkiksi harrastamaan uusia urheilulajeja yhdessä joka viikko. Viimeksi kutsu kävi Helsingin Keilaniemen rantaan kokeilemaan vesilautailua.

– Kun ihmiset oppii tuntemaan ja tietää jokaisen tiimin jäsenen vahvuudet ja heikkoudet, pystyy paremmin auttamaan ja tukemaan toista. Mutta kaikki lähtee siitä, että luodaan paljon yhteisiä kokemuksia, myös epäonnistumisista, kilpailuhenkiseksi itseään luonnehtiva Rautio kuvaa. 

Raution tausta perheyrittäjänä näkyy edelleen HiQ:n yrityskulttuurissa. Perinteisesti yhtiön tilinpäätösjuhlaan kutsutaan koko henkilökunta perheineen. (”Ei ihan pieni, eikä halpakaan ponnistus.”) HiQ:n konttorille ovat myös arkisin tervetulleita niin lapset kuin koiratkin. Päivähoitopulmissa työntekijöitä auttaa kaksi lastentarhanopettajaa, ja konttorilla päivystää myös toimistokoira Onni. 

Tärkein motivaattori

Rautio olisi omien sanojensakin mukaan voinut jo vetäytyä nauttimaan työnsä tuloksista tai siirtyä hallitusammattilaiseksi. Ympäripyöreiden työpäivien tekemiseen häntä motivoi edelleen halu viedä arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut entistä useamman ulottuville. Esimerkkinä hän nostaa Venäjän ja Baltian maat, joissa on vielä paljon tehtävää. 

– Työ ei minua stressaa. Enemmän hermostun siitä, kun joku neuvoo, että minun pitäisi tehdä vähemmän töitä. Ehkä alle vuoden ikäinen kolmas lapsi, jota Rautio itse kutsuu hymyillen iltatähdeksi, rauhoittaa työtunteja. 

Uteliaisuus uutta kohtaan on leimannut koko Raution uraa. Hän tuntuu aina osanneen olla siellä, missä megatrendien muutoksilla on ollut mahdollisuus tehdä rahaa. Onkin siis syytä kysyä, mihin Raution katse tällä hetkellä suuntaa? 

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly, Rautio vastaa nopeasti. Mutta digikysymysten rinnalla myös ilmastonmuutoksen tuomien ongelmien ratkaisu, hän lisää yllättäen. Ilmaston suhteen monia mielenkiintoisia innovaatioita on parhaillaan HiQ:llakin työn alla, muun muassa virtuaalitodellisuusratkaisu kestävän metsänhoidon tueksi, Rautio kertoo. Rautiolle ihannetilanne olisi sellainen, jossa vanhan, jo toimivaksi havaitun järjestelmän ylläpitoon käytettäisiin korkeintaan 30 prosenttia investoinneista ja kaikki muut resurssit ohjattaisiin uusien asioiden tekemiseen. 

– Valitettavasti tämä ei aina ole reaalimaailmaa. Olen saanut olla mukana monessa asiassa, josta olen ylpeä. Jos vielä saisin vietyä maailmalle jonkun todella merkittävän, maailmaa mullistavan ratkaisun, sitten voisin olla tyytyväinen. Se ei vaadi muuta kuin paljon työtä.

Teksti: Anna Gustafsson Kuvat: Jonas Bilberg

Julkaistu 29.09.2019