Innovaatiot

Uskalla jahkailla

Onko sinulla vaikeuksia päättää, mitä söisit lounaaksi? Mihin treeniin kannattaisi mennä? Tai minne matkustaisit lomalla? Ei hätää. Uusi tutkimus osoittaa, että jahkailevat eivät tee sen huonompia päätöksiä kuin määrätietoiset.

Ihmisen siluetti leikatussa paperissa. ihmisen keskellä on viitta, joka osoittaa eri suuntiin
Kuva: Shutterstock

Johtopäätöksen tekivät psykologian tutkija Wojciech Zajkowski ja hänen kollegansa brittiläisessä Cardiffin yliopistossa. Asiaa tutkiessaan he jakoivat aluksi tutkimushenkilöt päämäärätietoisten ja jahkailevien ryhmiin testin avulla.

Testillä selvitettiin, ovatko ihmiset toimintakeskeisiä vai ohjaako tunnetila heitä. Jälkimmäinen ryhmä on usein taipuvaisempi jahkailuun kuin ensimmäinen, ja aikaisemmasta päätöksestä poikkeaminen on heille helpompaa.

Kuinka nopeasti päätökset syntyvät?

Pohjatestin suoritti yli 720 henkilöstä, joista 60 valittiin suhteellisen selkeästi toimintakeskeisiksi ja 60 jahkailijaksi. Heille tehtiin uusia testejä, joissa vastattiin melko yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten siirtyykö piste oikealle vai vasemmalle ja mitä välipalaa he haluaisivat.

piirustus monista ihmissiluetteista eri väreissä ja kuvioissa
Kuva: Shutterstock

Samalla tutkijat tarkkailivat henkilöiden kognitiivisia prosesseja, Zajkowski kirjoittaa The Conversation -uutissivustolla. He tarkastelivat muun muassa, kuinka nopeasti koehenkilöt omaksuivat uutta tietoa, kuinka paljon tietoa he tarvitsivat päätöksen tekemiseen, kuinka paljon ennakkotieto vaikutti lopputulokseen ja millä varmuudella päätös tehtiin.

Turvallisempi muttei parempi

Molemmilla ryhmillä oli Plos-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan samanlaiset tulokset lähes kaikilla osa-alueilla. Ainoa esiin noussut ero oli, että jälkeenpäin määrätietoiset ihmiset luottivat tekemiinsä valintoihin vahvemmin – vaikka he eivät toimineet sen paremmin, nopeammin tai oikeammin kuin toisen ryhmän edustajat.

Julkaistu 30.06.2022