Innovaatiot

USA:n koronasankari

Yhdysvaltalainen Kizzmekia Corbett on yksi koronarokotteen kehitystyön supersankareista.

Kizzmekia Corbett, hänen esimiehensä Barney Graham ja tartuntatautilääkäri Anthony Fauci opastivat Donald Trumpia USA:n terveysvirastossa
Maaliskuussa 2002 Kizzmekia Corbett, hänen esimiehensä Barney Graham ja tartuntatautilääkäri Anthony Fauci opastivat Donald Trumpia USA:n terveysvirastossa. Kuva: Shealah Craighead/White House Photo

Hän on nuori, musta ja ennen kaikkea älykäs. 34-vuotias virusimmunologian tutkija Kizzmekia ”Kizzy” Corbett on noussut yhdeksi korona-ajan sankareista Yhdysvalloissa. Kun Donald Trump kävi maaliskuussa 2020 Yhdysvaltojen terveysviraston tutkijoiden puheilla, juuri Corbett esitteli hänelle tutkimushanketta koronarokotteen kehittämiseksi. Kaksi viikkoa vierailun jälkeen rokotetta alettiin jo testata ihmisillä.

Kizzmekia Corbett

– Muistan sen helmikuun päivän, kun [testattava rokote] mRNA-1273 tuli laboratorioomme ja kellarissa hiiret odottivat ruiskettaan. Silloin tavoitteemme oli aloittaa kliiniset kokeet sadan päivän kuluessa eikä kukaan vielä tiennyt, että edessä oli pandemia. Pääsimme tavoitteeseen 66 päivässä. Nyt yhdeksän kuukautta myöhemmin, kun maailmassa on 76 miljoonaa koronatartunnan saanutta, yhdysvaltalaiset saavat rokotteensa. Se pelastaa ihmishenkiä, Corbett kirjoitti Instragram-tilillään.

Rokote, jonka Corbett on kehittänyt yhteistyössä lääkeyhtiö Modernan kanssa, on Pfizerin rokotteen ohella toistaiseksi ainoa, joka antaa yli 90-prosenttisen suojan koronavirusta vastaan. Näin Corbett selitti rokotteen vaikutusta televisioyhtiö ABC:n haastattelussa:

– Rokote opettaa elimistön tunnistamaan viruksen näyttämällä sille viruksen piikkiproteiinin. Sitten elimistö sanoo: ”Ahaa, tämän olemme nähneet ennenkin. Aletaanpa tapella sitä vastaan.” Niin rokote toimii.

Esikuva ja inspiraation lähde

Corbett on omiensa sanojensa mukaan ”uskovainen, musta, etelävaltalainen, tunteellinen, ärhäkkä, nenäkäs ja muotitietoinen”. Hän on kertonut, että tutkijan työ on hänelle intohimo ja kutsumus, mutta myös tapa auttaa maailmaa kiitokseksi siitä, mitä hän on saanut.

Kizzmekia Corbett

Corbett kiinnostui tieteestä jo nuorena. Hän sai stipendin, jolla hän rahoitti opintonsa Marylandin yliopistossa. Hän ei ole julkkis vain siksi, että hänellä on keskeinen rooli koronarokotteen kehittämisessä, vaan hän on myös inspiraation lähde muille. Tätä mieltä on muun muassa hänen entisen yliopistonsa rehtori.

– Hän ei saa jäädä vain taustahahmoksi. Hänet täytyy mainita koulukirjoissa, jotta pikkutytöt kaikkialla maailmassa näkevät hänet ja ymmärtävät, mikä kaikki on mahdollista. 

USA:n johtavan tartuntatautilääkärin Anthony Faucin mukaan rokotteen synty on suurelta osin Corbettin ansiota. Hän uskoo, että Corbett voi vaikuttaa myös asenteisiin koronarokotetta kohtaan. USA:ssa rokotekielteisyys on keskimääräistä suurempaa mustan väestön keskuudessa. Tieto Corbettin roolista voi auttaa muuttamaan sitä.

– Tosiasia on se, että rokote, jota me kaikki nyt odotamme, on afroamerikkalaisen naisen kehittämä.

Kuvat: Instagram @kizzyphd

Julkaistu 03.03.2021