Innovaatiot

Uljas, uusi, salasanaton maailma

Läpimurto: Vihdoinkin eroon salasanoista.

Kuva: Shutterstock

Postissa jono takanasi pitenee ja paniikki valtaa mielesi, kun yrität epätoivoisesti löytää puhelimesi tekstiviesteistä sen, jossa on paketin noutamiseen tarvittava koodi. Kotona tv:n suoratoistopalvelu on lukkiutunut, koska lapsesi ovat jakaneet salasanasi kavereilleen.

Kuulostaako tutulta?

Salasanoja ja koodeja kysytään nyky-yhteiskunnassa kaikkialla. Se on paitsi ärsyttävää, myös turvatonta. Yhdysvaltalainen tietoturvallisuuden ja todentamisen toimialajärjestö Fido Alliance on etsinyt ratkaisua salasanariippuvuuteen jo lähes kymmenen vuotta. Wired-lehden mukaan salasanaton tulevaisuus on nyt ison askeleen lähempänä, kun Fido Alliance on julkaissut visionsa siitä, miten salasanojen käytöstä voidaan luopua.

Ratkaisun ytimessä on biometrinen tunnistus ja yksi PIN-koodi.

Fido Alliance lupaa, että tarve luoda koko ajan uusia salasanoja häviää. Samalla päästään eroon turvallisuusriskeistä, joita syntyy, kun ihmiset käyttävät samaa salasanaa monessa paikassa ja valitsevat liian helppoja salasanoja.

– Salasanat ovat internetin dna:ta, mutta yritämme syrjäyttää ne. Meidän pitää tehdä elämästä ilman salasanoja helpompaa kuin niiden käyttämisestä, Fido Alliancen johtaja Andrew Shikiar toteaa.

Fido Allianceen kuuluu mikrosiruvalmistajia ja IT-jättiläisiä, kuten Intel, Qualcomm, Amazon, Meta, Google, Microsoft ja Apple.

Julkaistu 05.04.2022