Innovaatiot

Tuulen voimalla eteenpäin

Jo muutaman vuosikymmenen kuluessa Eiffel-tornin korkuiset tuulivoimalat saattavat kattaa suuren osan maailman energiantuotannosta. Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa tuulivoimalle miljardi-investointeja ja nopeaa teknologista kehitystä.

– Potentiaali on valtava, erityisesti merituulivoiman osalta, sanoo Nordean kestävän rahoituksen pääanalyytikko Thina Saltvedt Norjasta.

Ilmastonmuutos on kasvattanut uusiutuvan energian kysyntää. Jos haluamme irti fossiilisista polttoaineista, maailmassa tarvitaan enemmän vaihtoehtoja sähköntuotantoon kuin vesi- ja aurinkoenergia. 

”Potentiaali on valtava, erityisesti merituulivoiman osalta”, sanoo Nordean kestävän rahoituksen pääanalyytikko Thina Saltvedt Norjasta.

– Tarvitsemme kaikki uusiutuvan energian muodot. Tällä hetkellä kuluttamastamme energiasta 80 prosenttia tulee fossiilisista lähteistä, Saltvedt sanoo. 

Joissain maissa, kuten Tanskassa ja Saksassa, tuulivoimaan on panostettu jo pitkään. Mutta voimaloiden koko on edelleen pieni, joten niillä on globaalista näkökulmasta vielä marginaalinen rooli. Mutta ala voi mullistua korkeampien, voimakkaampien ja myös merelle kelpaavien tuuliturbiinien myötä, IEA ennustaa. Merituulivoimapuistojen osuus maailmanlaajuisesta sähköntuotannosta on tällä hetkellä vain 0,3 prosenttia. Suurimmat tuulivoimalat sijaitsevat Kiinassa, joka on alan suunnannäyttäjä. 

Thina Saltvedt sanoo, että suurin potentiaali löytyy kehitteillä olevista jättimäisistä, kelluvista tuulivoimatorneista. Niistä ei aiheudu haittaa ihmisille, kaloille tai linnuille ja niitä on mahdollista tarvittaessa siirtää. Mutta kelluva tuulivoima on todennäköisesti valmis kaupalliseen käyttöön vasta vuoden 2030 paikkeilla.

Ennen sitä saamme ehkä nähdä merellä ensimmäiset kiinteät, suuret tuuliturbiinit, esimerkiksi Norjassa. Norja hyötyy öljynporauslautoilla hankkimastaan kokemuksesta ja pitkästä rannikostaan. Ruotsi ja Suomi lähtevät Saltvedtin mukaan liikkeelle takamatkalta. 

Mutta kun puhutaan perinteisestä eli pääasiassa maalla tuotetusta tuulivoimasta, Ruotsi on edistynyt vauhdilla. Alan organisaation Energiföretagenin raportin mukaan Ruotsin tuulivoimatuotanto oli vuoden 2019 puolivälissä yhtä suuri kuin Tanskalla ja Norjalla yhteensä. Tuulivoima on jo kolmanneksi suurin sähköntuotannon energianlähde Ruotsissa ydinvoiman ja vesivoiman jälkeen. 

Julkaistu 09.12.2019