Henkilökuvia

Tutkija ja innostuja

Maailmaa ei voi pelastaa ilman kannattavaa liiketoimintaa, sanoo Suvi Haimi, toinen pakkausmateriaalien uudistaja Sulapacin perustajista.

Suvi Haimi

Tapaaminen menestyneen yrittäjän ja lääketieteellisistä biomateriaaleista väitelleen tohtori Suvi Haimin kanssa jännittää. Hermostus ei helpota Haimin johtaman Sulapacin toimistossa, jossa tuntuu pyörivän toinen toistaan määrätietoisemman näköisiä ammattilaisia, joiden kaikkien päivittäisenä missiona on pelastaa maailma.

Sulapacista on riittänyt hyviä uutisia. Yritys on napannut lukuisia kansainvälisiä pakkausalan palkintoja, kerännyt taakseen nimekkäitä sijoittajia kosmetiikkajätti Chanelia myöten sekä saanut EU:n lähes kahden miljoonan Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatiorahoituksen. Suvi Haimi ei kuitenkaan halua haastattelun aluksi kerrata vain menestymisiä.

Suvi Haimi

Suvi Haimi

Syntynyt: 1981

Asuu: Helsingissä.

Viiden vuoden päästä: ”Sulapac on maailman johtava kestävän kehityksen materiaali korvaamassa muovia.”

Esikuva: ”Oman ideologiansa ja yrittämisen yhdistänyt Body Shopin perustaja Anita Roddick.”

Salainen taito: ”Tunnistan kymmeniä sieniä ja olen kouluttanut koiranikin etsimään kantarelleja.”

Tärkein kysymys juuri nyt: ”Biohajoavien materiaalien vaikutus merten ekosysteemiin ja niiden merihajoavuus.”

Motto: ”Menestyksen salaisuus on kyky innostua” – Walter Chrysler.

− Jokaista onnistumista kohden on ainakin 30 täydellistä epäonnistumista. Olin myöhässä tänään, koska yksi hanke osoittautui 90 prosenttisesti epäonnistuneeksi. Mutta jos ei tule virheitä, ottaa liian vähän riskejä, Haimi sanoo ja katsoo suoraan silmiin.

Suvi Haimi ja biokemian tohtori Laura Tirkkonen-Rajasalo perustivat Sulapacin vuonna 2016. Nimi yritykselle napattiin kummankin etunimistä sekä sanoista sulava ja pakkaus. Haimi toimi Tirkkonen-Rajasalon väitöskirjaohjaajana Tampereen yliopistossa, ja kahden tutkijan kemiat osuivat hyvin yhteen. Roolijako oli alusta asti selvä. Kyky innostaa teki Suvi Haimista toimitusjohtajan, ja Lauran analyyttisyys toimii kehitysjohtajan tehtävässä. Kolmessa vuodessa Sulapacin liikevaihto on kasvanut miljoonaluokkaan. Käynnissä olevalla toisella rahoituskierroksella haetaan 5−15 miljoonaa euroa valmistusmenetelmien ja materiaalireseptien kehittämiseen.

Haastattelun taustatutkimukseksi olen nuuskimassa teini-ikäisen tyttäreni kosmetiikkakaapissa. Sieltä Sulapac-rasia löytyy vadelmantuoksuisen huulivoiteen pakkauksena. Sulapac tuntuu kädessä kovalta kuin muovi tai posliini ja siinä on luksuspakkauksen sileyttä. Materiaali on puuta ja biohajoavia sidosaineita.  Merten ekosysteemiä saastuttavaa mikromuovia rasia ei jätä jälkeensä lainkaan.

Rasian biohajoavuutta on testattu paitsi virallisissa laboratorio-olosuhteissa, myös kotioloissa. Esimerkiksi bloggari Ia Luhtasen käsittelyssä Sulapac-rasia maatui bioroskien joukossa kokonaan 30 päivässä. Tosin haju oli melkoinen, Luhtanen kirjoittaa blogissaan. Tänä vuonna Sulapac on tuomassa markkinoille yhdessä Stora Enson kanssa biohajoavan pillin, jonka viimeisiä merihajoavuustutkimuksia tehdään parhaillaan.

Sulapac

Yliopistouralta yrittäjäksi

Ennen yrittäjyyttä Suvi Haimilla oli menestyksekäs, lähes 10 vuoden tutkijanura Tampereen yliopistossa sekä hollantilaisessa Twenten yliopistossa. Pedattuna oli apulaisprofessuuri amerikkalaisyliopistossa.  

− Yliopistossa yrittäjyyttä pidettiin riskialttiina uravaihtoehtona, eikä siihen kannustettu. Vasta Hollannissa minulta kysyttiin ensimmäisen kerran, miksi en ole jo ryhtynyt yrittäjäksi, kun se on niin kivaa, Suvi Haimi kuvaa.

Haimi ei ole koskaan kokenut ristiriitaa tutkijaidentiteettinsä ja yrittämisen välillä. Rahoituksen hankkimisessa tutkimukselle hän on aina ollut taitava. Haimi on koonnut rahoituksen paitsi omalle väitöskirja- ja tutkimustyölleen, myös auttanut seitsemää muuta väitöskirjatutkijaa, joiden työtä hän on ohjannut.

− Jo työskennellessäni dosenttina sain palautetta luennoistani, että kaupallistin ja myin liikaa tutkimustuloksiani, Haimi kertoo ja nauraa. Myyminen ei ole minulle ollenkaan vaikeaa.

Yrittäjäksi uskaltautumiseen tarvittiin silti kannustimeksi muutaman muun akateemisesta maailmasta tulevan menestyneen startup-yrittäjän esimerkki.

− Yrittäjäksi uskaltautuminen oli silti hyppy tuntemattomaan. Oli pakko hyväksyä meneminen alueelle, josta en tiedä yhtään mitään, Haimi sanoo.

− Etsin netistä liiketalouden termejä ja opettelin niitä yksi kerrallaan. Väitöskirjatyön pohjalta tiesin, miten syvälle uuteen tietoon pitää mennä, jotta sen saa täysin haltuun. Myös tiimi on tärkeä, yksi ihminen ei millään voi tietää kaikkea.

Suvi Haimi ja Sulapac

Maailman paras – ja vihrein

Sulapacin missio on pelastaa maailma muovijätteeltä. Haimi on tarkka rekrytoidessaan uusia työntekijöitä koko ajan kasvavaan yritykseen, sillä kaikkien on jaettava yhteinen tavoite. Mutta yrittämistä hän ei näe pelkästään maailmanparantamisena.

− Maailmaa ei voi pelastaa ennen kuin liiketoiminta on kannattavaa ja joku materiaali-innovaatio menestyy isosti. Sulapacia ei rakennettu siksi, että olemme maailman vihrein, vaan koska olemme omassa lajissamme maailman paras – ja sen lisäksi kestävän kehityksen mukaisia.

Kestävän kehityksen arvot ovat hänen mukaansa kuitenkin tulleet yritysmaailmaan jäädäkseen.

Sulapac

− Uskon, että 10 vuoden kuluessa mitään firmaa ei voi perustaa ilman että kestävä kehitys on yhtenä kulmakivenä.

Startup-yrittäjille tyypillinen omistautuminen työlle väsymyksen rajoilla oli uuvuttaa Haimin yrittämisen alkutaipaleella, ja hän on tietoisesti opetellut hallitsemaan ajankäyttöään paremmin. Hän rauhoittaa yrityksen muitakin työntekijöitä kannustamalla pitkäjänteiseen ajatteluun.

− Yrittäminen ei ole sprintti, vaan se on maraton. Haluan antaa 110 prosenttia itsestäni vielä kymmenen vuoden päästäkin. Minulla ajankäytön tasapainottajana toimii koira, sen ansiosta en voi tehdä ympäri vuorokauden töitä joka päivä, vaikka haluaisinkin, Haimi sanoo ja hymyilee.

Haastatteluun varattu aika Suvi Haimin täydestä kalenterista on käytetty ja hän nousee nopeasti. Avokonttorissa odottaa tärkeä vieras, seitsemän kuukauden ikäinen Helli-koira. Työntekijät ympäröivät nopeasti Haimin hänen astuessaan avokonttoriin. Minä astun ulos kadulle hiukan varmempana siitä, että maailman pahimpia ongelmia ovat ratkomassa juuri oikeat ihmiset.

Teksti: Anna Gustafsson

Julkaistu 04.09.2019