Innovaatiot

Tulostettuja taloja

Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu toimistotalo sijaitsee Dubaissa. Rakennuselementtien tulostus kesti 17 päivää ja talon pystyttäminen 48 tuntia. Hintaa rakennukselle tuli puolet vähemmän tavalliseen rakentamiseen verrattuna.

Futuristinen, valkoinen ja yksikerroksinen talo seisoo vehreyden ja talojen keskellä, sopivasti Dubain tulevaisuusmuseon kyljessä. Rakennus pystytettiin muutama vuosi sitten ja se herätti heti paljon huomiota.

Talonrakennus ei ole vuosituhansien aikana juuri muuttunut, vaikka nosturien, kaivinkoneiden ja tietokoneiden myötä työ on helpottunut. Mutta 3D-tulostaminen tulee muuttamaan koko rakennusalan. Dubaissa rakennuksen osien printtaamiseen käytettiin jättimäistä, robottikädellä varustettua teollisuustulostinta. Tulostimen koko on 6 x 36 x 12 metriä. 

Valmiilla rakennuksella on pinta-alaa 250 neliötä ja se koostuu useista kaarevista osista, jotka on suunniteltu varmistamaan talon vakaus. Rakennusmateriaalina käytetty sementtisekoitus on käynyt läpi useita turvallisuustestejä Kiinassa ja Isossa-Britanniassa. Rakennus suunniteltiin energiatehokkaaksi ja viileäksi kuuman ilmaston vuoksi. Siellä toimivat myös sähkö, vesi, internet ja ilmastointi. 

– Tämä on vasta alkua, maailma muuttuu. Tämä ei ole pelkkä rakennus, sanoi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien valtioneuvostoa vastaavan hallintoelimen ministeri Mohamed Al Gergawi ylpeänä avajaisissa.

 
 
 
 
 

Myös Ranskassa on rakennettu ensimmäinen 3D-tulostettu omakotitalo. Nantesissa sijaitsevaan taloon muutti Ramdanin perhe vuosi sitten. Rakennus on yksikerroksinen ja siinä on kaunis, aaltoileva ulkoseinä. Seinän muoto on suunniteltu suojaamaan puutarhassa kasvavaa satavuotiasta puuta. Talossa on tilaa 95 neliötä, siinä on suuri olohuone ja neljä makuuhuonetta. Komponenttien tulostaminen kesti 54 tuntia. 

Talo on pilottihanke, jonka toteuttivat yhdessä Nantesin yliopisto, kaupunki ja kiinteistökehitys. Tarkoitus oli testata teknologian toimivuutta ennen suurempaa rakennusprojektia, yleisen urheilukeskuksen rakentamista. BBC:n haastattelema Fracky Trichet Nantesin hallinnosta kertoi hankkeesta innostuneena. 

– Viimeisen 2000 vuoden aikana ajattelutapa rakennusprosesseissa ei ole muuttuneet, mutta nyt olemme muutoksen kynnyksellä. Kirjoitimme juuri uuden historian alkusanat.

Benoit Furet Nantesin yliopistosta on yhtä iloinen. Hänen mukaansa 3D-teknologia antaa arkkitehdeille mahdollisuuden luovempaan suunnitteluun, kuten Ramdanin perheen aallonmuotoinen talo osoittaa. 

Tulostaminen on jo nyt perinteistä rakentamista selvästi halvempi vaihtoehto, mutta Furet ennustaa sen halpenevan tulevina vuosina entisestään, kun 3D-teknologia tulee laajemmin saataville. Furetin toiveena on suunnitella kauniita julkisrahoitteisia asuintaloja kantakaupungin ulkopuolelle. 

Kuvat: The Museum of the Future

Julkaistu 16.12.2019