Kestävä kehitys

Tulevaisuuden talot rakennetaan puusta

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Mjøstårnet. Lähde: Woodify. Arthur Buchardt/AB Invest AS. HENT AS, Voll Arkitekter. Woodsafe Timber Protection AB. VJUS AS

Tekeekö puu sadan vuoden jälkeen paluun kerrostalojen ja toimistojen ykkösrakennusmateriaaliksi?

Vuonna 2050 maapallon väkiluvun ennustetaan nousevan 10 miljardiin ja kahden kolmasosan väestöstä uskotaan asuvan kaupungeissa. Kun kaupunkeihin on mahdutettava enemmän asukkaita, syntyy painetta rakentaa ylöspäin, mutta ilman ilmastovaikutuksia. Moni insinööri ja arkkitehti pitää ratkaisuna puurakentamista. 

Tulevaisuuden puurakentaminen ei perustu mihin tahansa tukkipuuhun, vaan monikerroksiseen massiivipuuhun. Cross Laminated Timber, eli CLT on monista toisiinsa nähden ristikkäin laminoiduista puusaumalevyistä liimattua, hieman vanerin kaltaista puutavaraa. Materiaali on kestävää ja paloturvallista. CLT-puun arvioidaan vähentävän pilvenpiirtäjän hiilijalanjälkeä 75 prosenttia. 

Moni miettii puurakentamisen kohdalla metsien hakkuita. Ja kuinka korkealle puurakentaminen voi yltää?

Maailman korkein puutalo, norjalainen Mjøstårnet valmistui maaliskuussa 2019. Vaikka Mjøstårnet on 85 metriä korkea, se häviää vertailussa 527-metriselle, teräksestä ja betonista rakennetulle jättiläiselle, Willis Towerille Chicagossa. Willis Tower on ollut Chicagon kaupungin symboli vuoden 1871 tuhoisan tulipalon jälkeen. Puhumattakaan Dubain 828-metrisestä Burj Khalifasta.

Rakenteilla on useita korkeita puutaloja. Lontooseen on suunnitteilla kulttuurikeskus Barbicanin ylle kaksi tornitaloa, Oak Tower 1 ja 2. Korkeudeltaan talot olisivat 300 metriä. Tokiossa on luonnosteltu 350 metriä korkea puutalo. 

Keskustelu korkeuksiin yltävästä puurakentamisesta jatkuu. 


Rakennukset yltävät yhä korkeammalle – Suunnitteilla olevia puurakennuksia

RakennusKerroksiaSijainti
River Beach Tower80Chicago
Oakwood Tower80Lontoo
W350 Project 70Tokio
Timber Towers60Philadelphia
Sidewalks Lab50Toronto
The Spar48Portland
Trätoppen40Tukholma

Julkaistu 11.11.2019