Innovaatiot

Täysin sähköinen!

Ruotsalainen startup-yritys Awake on löytänyt uudet markkinat sähköisistä lainelaudoista. Samalla yritys näyttää tietä veneilyteollisuudelle, joka ei ole pysynyt ekologisen kehityksen perässä.

Video: Awake

Awaken perustaja Philip Werner unelmoi nuorena, että voisi lautailla missä tahansa ilman venettä, joka hinaa häntä perässään. Syntyi idea sähköisistä lainelaudoista.

Useiden vuosien ja lukemattomien kokeilujen jälkeen yritys sai kolme vuotta sitten tuotua markkinoille ensimmäisen tuotteensa, Awake RÄVIKin. Laudassa on 15 kilon akku, jonka ansiosta laudalla voi liikkua vesillä säästä riippumatta.

Sähkölaudan huippunopeus on jopa 56 kilometriä tunnissa. Jos haluaa hieman maltillisempaa vauhdin hurmaa, lautaa voi ohjata helposti langattomalla ohjaimella.

Sijoittaja Tanskasta

Awakella on matkassa mukana tanskalainen yrittäjä ja teknologiamiljardööri Tais Clausen, joka on tähän mennessä sijoittanut Awakeen 2,5 miljoonaa euroa.

Tais Clausen tunnetaan mediaa välttelevänä yrittäjänä. Hänen omaisuutensa on peräisin teknologiayhtiö 3Shapesta, joka myy 3D-skannereita kuulolaitteiden ja proteesien räätälöintiin.

Suuriin muutoksiin ja teknologisiin murroksiin tottunut Clausen näki heti Awaken tarjoamat mahdollisuudet.

– Alussa suurin haaste oli koota paras tiimi ja luoda paras tuote. Nyt haasteena on kehittyminen ja liiketoiminnan laajentaminen, sanoo Philip Werner.

Yrityksen tavoitteena on kehittää parhaat sähkölaudat ja tehdä venealasta hiilineutraalimpaa.

– Veneteollisuus on jäljessä muusta sähköisen liikenteen kehityksestä. Toivomme voivamme johtaa kehitystä ja näyttää tietä, Werner sanoo.

Malmön Limhamnissa toimivan Awaken visio on kehittyä globaalisti toimivaksi yritykseksi, jolla on laaja valikoima hiilineutraaleja ja sähkökäyttöisiä tuotteita.

– Jatkamme toimintamme nopeaa kasvattamista akkukäyttöisten vesiurheiluvälineiden alalla ja lähivuosina laajennamme tuotevalikoimaamme, Philip Werner sanoo.

Kuvateksti: Awaken sähköisen lainelaudan huippunopeus on 30 solmua eli lähes 56 kilometriä tunnissa.

Julkaistu 07.02.2022