Talous

Tätä on luvassa vuonna 2021

2021… Vuosituhannen kolmannen vuosikymmenen ensimmäisessä vuodessa on kiintoisaa symboliikkaa. Luku 21 tuo mieleen korttipelin ja riskinoton, ja kieltämättä nyt eletään epävarmoja aikoja. The Economist -lehti on listannut 9 trendiä ja ilmiötä, jotka leimaavat uutta vuotta.

1. Kamppailu koronarokotteesta.  Kun rokotteet vihdoin ovat valmiita, alkaa seuraava vaihe eli kysymys siitä, miten ne jaetaan maiden kesken. Edessä lienee diplomaattista vääntöä ja kovaa tarjouskilpailua. Oma kysymyksensä on sekin, kuinka moni kieltäytyy ottamasta rokotetta. 

2. Talouden elpyminen. Kun pandemia on ohi, talous toipuu epätasaisesti. Toisaalla koetaan laskua ja toisaalla kasvua, ja hallitukset puntaroivat, antaako elinkeinoelämälle tekohengitystä vai tukeako työpaikkansa menettäneitä ihmisiä. Kuilu vahvojen ja heikkojen yritysten välillä uhkaa kasvaa.  

3. Maailmanpolitiikka. Missä määrin Joe Biden pystyy pitämään vanhan maailmanjärjestyksen koossa? Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinsopimuksesta pitää tietysti aloittaa, mutta ongelmat syntyivät jo ennen Donald Trumpin aikaa ja ovat jäljellä vielä Joe Bidenin jälkeen. 

4. Kenen puolella kukin on? Miten USA:n ja Kiinan välinen kauppasota kehittyy, kun Valkoisen talon isäntä vaihtuu? Kävi miten tahansa, moni maa etenkin Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa yrittää kaikin keinoin välttyä joutumasta valitsemaan puoltaan.

5. Uusi tekniikka ja arki.  Vuonna 2020 korona pakotti meidän tottumaan Zoom-kokouksiin, etätöihin ja kotikouluun. Vuonna 2021 nähdään, mitkä näistä muutoksista jäävät pysyviksi.

6. Maailma kutistuu. Matkailu vähenee ja muuttaa muotoaan. Kuumin trendi on edelleen kotoilu ja lähimatkailu Lentoyhtiöiden, hotelliketjujen ja lentokonevalmistajien kovat ajat jatkuvat, vaikka kesää kohti näkymät näyttäisivät paranevan.

7. Ilmasto kiittää. Pandemia on osoittanut, että muutoksia syntyy, kun ryhdytään toimeen. Tämä näkyy tulevaisuudessa maailmanlaajuisina ympäristöystävällisinä elvytysohjelmina ja kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisenä.

8. Uusi alku. 2021 on monessa mielessä vuoden 2020 uusinta. YK:n ilmastokokous, olympialaiset, euroviisut, Dubain maailmannäyttely ja moni muu vuonna 2020 peruutettu politiikan, urheilun ja kaupan suurtapahtuma yritetään nyt järjestää paremmalla onnella.

9. Uusia uhkia. Tutkijoilla ja analyytikoilla, jotka varoittivat pandemian riskistä jo vuosia sitten, on kova työ saada päättäjät ymmärtämään muiden sivuutettujen uhkien, kuten liiallisen antibioottien käytön tai ydinvoimaterrorismin, vaarat. 

Lähde: The Economist

Julkaistu 08.01.2021