Henkilökuvia

Syntynyt menestykseksi

Suomalainen kätilö Sini Havukainen muutti Piilaaksoon ja sai idean lähteä viemään Suomen neuvolaosaamista maailmalle. Syntyi sovellus, jossa voi seurata lapsen kehitystä raskaudesta taaperoikään asti. Layette julkaistiin Japanissa maaliskuussa 2020, ja seuraavana valloitusvuorossa on Kiina.

Sini Havukainen
On hienoa olla mukana viemässä suomalaista äitiysneuvolaosaamista maailmalle, sanoo Sini Havukainen.

Suomalainen kätilö Sini Havukainen muutti Piilaaksoon ja sai idean lähteä viemään Suomen neuvolaosaamista maailmalle. Syntyi sovellus, jossa voi seurata lapsen kehitystä raskaudesta taaperoikään asti. Layette julkaistiin Japanissa maaliskuussa 2020, ja seuraavana valloitusvuorossa on Kiina.

Kiinnitä turvalaitteet ja pidä tiukasti kiinni, nyt mennään. Siltä Sini Havukaisesta tuntuu nyt huikeaan nousukiitoon lähteneen startup-yrityksen toimitusjohtajana. Kuin olisi vuoristoradassa, jonka varrella voi tapahtua mitä tahansa.

Reilu kuukausi aiemmin Havukaisen luotsaama Layette julkaisi neuvolasovelluksensa Japanissa. Kolmessa viikossa sovellus sai yli 3500 käyttäjää ja yli 5 miljoonaa sivulatausta.

Sini Havukainen
Sini Havukainen tähtää korkealle. Ensin Layette vietiin Japaniin. Nyt tavoitteena on laajentua Kiinaan.

Sini Havukainen

Perhe: Mies Kai Havukainen ja kaksi lasta, Lassi 16v. ja Eveliina 13v.

Ura: Vuosia töissä vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla, synnyttäneiden vuodeosastolla ja synnytyssalissa. 2015 perusti sote-alan yrityksen Carelinan ja  Layetten. Myi Carelinan vuonna 2019.

Koulutus: kätilö, yrittäjän ammattitutkinnon, opiskelee yritysjohtamisen ja johtamisen erikoisammattitutkintoa.

Esikuva: Ei ole yhtä yksittäistä esikuvaa, mutta kaikki ihmiset, jotka uskovat unelmiinsa, tähtäävät korkealle ja omaavat positiiivisen ja eteenpäinpyrkivän asenteen, ovat esikuviani.

Paras neuvo, jonka olen saanut bisneksen pyörittämiseen: ”Älä luovuta!”

Yöpöydällä: ”Too blessed to be stressed” -taulu auttaa hymyilemään, jos stressi meinaa painaa päälle.

– Luvut kertovat siitä, että nyt alkaa todella tapahtua, ja ne tuntuvat uskomattomilta täältä kotisohvalta käsin, Havukainen sanoo.

Koronakriisin vuoksi Layetten toimisto on siirtynyt väliaikaisesti Havukaisen kotiin Lempäälään, ja toimitusjohtaja luotsaa yrityksen maailmanvalloitusta etänä.

– Palasimme takaisin autotallifirmaksi, Havukainen naurahtaa.

On epätavallista, että suomalainen startup-yritys aloittaa kansainvälistymisen Aasiasta, missä markkinoille on tunnetusti vaikea päästä. Japani valittiin ensimmäiseksi kohteeksi sen vuoksi, että siellä Suomen terveydenhuollon arvo tunnettiin jo valmiiksi. Potentiaali on suuri, sillä maassa syntyy vuodessa miljoona lasta.

– Emme aloittaneet helpoista markkinoista, mutta saamme valtavasti apua siitä, että Japani siirtyy käyttämään suomalaista neuvolajärjestelmää vuoden 2020 lopussa, Havukainen sanoo.

Bisnesmahdollisuuksia on Japanissa nyt paljon, muun muassa klinikkaketjujen ja vakuutusyhtiöiden kanssa. Pandemia hidastaa asioiden etenemistä, mutta paljon tapahtuu siitä huolimatta, sillä Layettella on muun muassa yhteistyökumppanina paikallinen digimarkkinointitoimisto, Humblebunny, joka luo sovellukselle brändiä.

Idea syntyi Piilaaksossa

Vielä kymmenen vuotta sitten Sini Havukainen työskenteli kätilönä, auttoi vauvoja maailman synnytyssalissa ja hoiti äitejä ja vastasyntyneitä. Sitten hänen miehensä sai komennuksen Piilaaksoon, Kaliforniaan.

Sini Havukainen
Sini Havukainen on käynyt puhumassa sekä Euroopan parlamentissa että YK:n päämajassa New Yorkissa.

– Rakastin kätilön työtä ja olisin varmasti jatkanut sitä, jos emme olisi muuttaneet Kaliforniaan. Oli äärettömän hienoa saada auttaa perheiden ikimuistoisissa hetkissä.

Havukaisen koti sijaitsi kävelymatkan päässä Applen pääkonttorista ja siitä autotallista, missä yritys sai alkunsa. Innovatiivinen ilmapiiri ja startup-kulttuuri tarttuivat, ja Havukainen päätti, että haluaa kokeilla siipiään yrittäjänä.

– Lähistöllä olivat Facebookin, Googlen ja LinkedInin pääkonttorit, ja niiden perustajat asuivat samoissa kortteleissa ja kävivät huppari päällä samoissa kaupoissa kuin minä. Tajusin, että hekin ovat ihan tavallisia ihmisiä ja ihan yhtä hyvin minä voin muuttaa maailmaa.

Suomeen palattuaan vuonna 2014 Havukainen meni yrittäjäkurssille ja pyysi videotuotantoalalla toimivaa veljeä yhtiökumppanikseen. Kun mukaan lähti vielä veljen ystävä Mirko Baas, syntyi ajatus äitiyssovelluksesta.

Ensimmäiset vuodet kuluivat sisällön tuottamisessa ja sovelluksen pilottiversion rakentamisessa. Suomessa Layette julkaistiin alkuvuonna 2018. Samaan aikaan Havukainen perusti toisen yrityksen,  hoivapalveluita tarjoavan Carelinan.

– Ensimmäiseen viiteen vuoteen en nostanut Layettesta ollenkaan palkkaa, mutta sain tuloja Carelinasta, Havukainen kertoo.

Sini Havukainen
Layette on maailman laaja-alaisin neuvolasovellus. Se kattaa koko pikkulapsiajan neljän vuoden ikään asti.

Sittemmin hän on myynyt Carelinan, jotta voisi keskittyä pelkästään Layetteen. Kahden yrityksen luotsaaminen ja Layetten vieminen maailmalle eivät olisi onnistuneet ilman Havukaisen loputonta periksiantamuutta.

– Minulla on tolkuton halu tehdä bisnestä, ja teen tätä valtavasta intohimosta. Se vetää hyviä asioita puoleensa.

Toinen rahoituskierros alkamassa

Välillä Havukaisen uskokin on toki ollut koetuksella. Pahimpia hetki oli alkuvuosi 2019, kun Layette haki ensimmäistä kertaa investointeja ulkopuolisilta sijoittajilta. Viikko toisensa jälkeen kului, eikä kiinnostuneita löytynyt.

– Heräsin joka aamu ajatellen, että tänään voi olla se päivä, kun alkaa tapahtua. Mutta kun asiat eivät edenneet, aloin pelätä, että kukaan muu ei usko Layetteen.

Lopulta sijoittajia löytyi niin paljon, että kaikkia ei voitu ottaa mukaan. Ensimmäisellä kierroksella investointeja saatiin yhteensä 360 000 euroa, kaikki suomalaisilta sijoittajilta. Nyt tarkoitus on avata toinen rahoituskierros, johon haetaan investointia myös Suomen ulkopuolelta. Haussa on miljoona euroa.

Alkuvaiheen rahoitusta Layette on saanut muun muassa Business Finlandilta, joka on muutenkin ollut suureksi avuksi. Uskoa yrityksen potentiaaliin ovat luoneet myös lukuisat voitot startup-kilpailuissa. Suurin merkitys on ollut japanilaisen NTT Datan kisalla, jossa tämä maailman suurimpiin it-jätteihin lukeutuva firma etsi maailman parasta startuppia. Layette tuli kisassa sijalle 11. ja on saanut NTT Datalta paljon Japanissa.

Sini Havukainen
Kun Layette julkistettin Japanissa, sovelluksen verkkosivuilla oli ensimmäisten kolmen viikon aikana viisi miljoonaa kävijää.

– He rakastuivat meihin ja lähtivät esittelemään Layettea monelle taholle. Lisäksi NTT Data työntekijät testikäyttivät sovellusta ennen julkaisua.

Paras tieto äitiydestä ja lapsen kehityksestä

Mikä sitten tekee Layettesta erilaisen kuin kaikki muut äitiyssovellukset, joita on paljon. Ensinnäkin se on ainoa suomalainen, ja perustuu siksi maailman parhaaseen osaamiseen. Suomi on kerta toisensa jälkeen nimetty parhaaksi maaksi tulla äidiksi, ja lapsi- ja äitikuolleisuus on täällä maailman pienintä.

Eikä mikään muu sovellus ole Havukaisen sanojen mukaan yhtä laaja ja kattava. Layettessa voi seurata raskautta ja lapsen kehitystä aina 4-vuotiaaksi asti.

– On monia sovelluksia, joissa voi seurata raskausviikkoja, laskea potkuja tai supistuksia, mutta meiltä löytyy ne kaikki yhdessä. Tulossa on myös raskautta edeltävään aikaan materiaalia, ovulaatiolaskuri ja kuukautiskalenteri esimerkiksi, Havukainen kertoo.

Vaikka perusta on suomalaisessa terveydenhuollossa, joka maassa on myös omat kulttuuriset piirteet, jotka sovelluksessa on huomioitava. Esimerkiksi Japanissa ei ole käytössä kaikkia samoja puudutuksia synnytyksessä kuin Suomessa, mutta heille on tärkeää sisällyttää sovellukseen toimintaohjeet maanjäristyksen varalle.

– Etsimme joka maassa tahon, joka tuottaa parasta tietoa aiheesta. Esimerkiksi Japanissa johtava sairaala on Punaisen ristin sairaala, jonka kätilöt lukevat kaiken Layetten sisällön, samoin Japanin kätilöliiton jäsenet.

Sini Havukainen
Sini Havukainen suunnittelee nyt toista investointikierrosta. Tavoite on miljoona euroa.

Seuraavana valloitetaan Kiina

Jo ennen pandemiaa oli selvää, että neuvolasovelluksella on valtava potentiaali, sillä ihmiset ovat tottuneet seuraamaan ja mittamaan elämäänsä digitaalisten välineiden avulla. Sini Havukainen on ehtinyt käydä kertomassa ajatuksistaan paitsi eri maiden terveysviranomaisten kanssa, myös EU-parlamentissa ja YK:n pääkonttorilla New Yorkissa.

Nyt koronavirus on eristänyt ihmiset koteihinsa ja terveydenhuollossa on pakko kehittää keinoja hoitaa ihmisiä etäisyyden päästä, mikä saattaa avata aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös Layettelle. Tulevaisuudessa sovelluksen avulla saatetaan parantaa äitien ja lasten terveyttä myös kehittyvissä maissa.

– Olen muutenkin innokas sanomaan asioille kyllä, mutta kun YK:n päämajasta tulee kutsuu, silloin tietysti mennään.

Parhaillaan Layette käy neuvotteluja Kiinassa, missä syntyy vuosittain 17 miljoonaa lasta. Suunnitteilla on yhteisyritys maan terveysministeriön kanssa. Jos sopimus saadaan aikaan, yrityksen arvo moninkertaistuu. Vuoden tai parin päästä Layette saattaa olla jo jotain aivan muuta kuin pieni suomalainen startup.

– En ole koskaan laskenut työtunteja tai miettinyt sitä, milloin saan omani takaisin. Minulla on vain järjetön usko siihen, että tämä onnistuu.

Teksti: Sanna Sevänen

Julkaistu 28.05.2020