Talous

Synbio on uusi kasvuala

Kuuluuko synteettinen biologia vain tieteen huippulaboratorioihin? Entä tarkoittaako synteettinen biologia samaa kuin geenitekniikka, jonka puitteissa elintarvikkeiden geenimuuntelu herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan?

Vastaus on ei. Synteettinen biologia on talouden kasvuala, joka tarkoittaa kestävästi tuotettuja polttoaineita, ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja ruokaa, joka ei kasvata lihantuotannosta syntyviä päästöjä tai tuhoa luonnon monimuotoisuutta. Synteettinen biologia on Piilaakson uusi suosikkitoimiala. Ehkä tunnetuin esimerkki alan saavutuksista on jo markkinoille tuotu, geenimuunnelluista hiivasoluista valmistettu malarialääke. 

Kehitys on ollut nopeaa. Pelkästään vuoden 2018 aikana teolliseen synteettiseen biologiaan, eli lyhennettynä synbioon, sijoitettiin 31 miljardia euroa. 

Miten synteettinen biologia toimii? Synbio tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että geenit ohjelmoidaan luomaan keinotekoisia biologisia järjestelmiä, joita ei löydy luonnosta. Kiinnostus synteettistä biologiaa kohtaan on suurta. Uusia start-up-yrityksiä perustetaan jatkuvasti, ja isommat yritykset ostavat ne nopeasti omistukseensa. 

Kuva: Impossible Foods

Burger Kingin kasvishampurilainen maistuu monille. Hampurilaisen pihvin maku on synteettisten hemoglobiinimolekyylien ansiosta lähellä lihaa. Maun takana on lihankorvike, jonka on kehittänyt amerikkalaisyritys Impossible Foods. Yrityksen arvon lasketaan olevan noin kaksi miljardia dollaria. 

Kesän grilliruokasuosikki maissintähkä saattaa pian olla saksalaisen lääkejätti Bayerin tekemä. Bayer on saanut muunneltujen mikrobien avulla maissin lannoittamaan itse itsensä. 

Synteettinen biologia on tulossa myös lentoliikenteeseen. Exxon Mobilin ja Synthetic Genomicsin tutkijat ovat mikrolevää muuntelemalla kehittäneet lentokoneiden polttoaineeksi sopivan sekoituksen hiilidioksidia ja metaanikaasua. 

Vaateteollisuuskin on mukana, sillä tutkijat ovat luoneet synteettisestä hämähäkinseitistä kangasmateriaalia, sekoittamalla hämähäkkien DNA:ta hiivaan. 

Synteettisen biologian kehitys on vasta alussa.

Julkaistu 27.10.2019