Förmåner och nyheter

Se gömda skatter i bankhuset

Du har en unik möjlighet att bekanta dig med älskade finländska konstnärers verk och blicka tillbaka till bankhistoria då Nordea öppnar det gamla bankhuset i Helsingfors för publiken för att fira Konststiftelsen Nordea i Finlands 20-årsjubileum.

Gamla-bankhuset-Hfors
Det gamla bankhuset på Alexandersgatan i Helsingfors. Foto: Seilo Ristimäki.

Det gamla bankhuset på Alexandersgatan i Helsingfors öppnar sina dörrar för publiken lördagen den 21 maj och veckoslutet 1–2 juli och bjuder på konst, arkitektur och bankhistoria.

Den över 120 år gamla byggnaden som Gustaf Nyström ritade är ett mäktigt konstverk i sig själv. Publiken har normalt inte tillträde till den skyddade byggnaden.

I det gamla bankhusets unika interiör finns 30 konstverk av älskade finländska konstnärer, såsom Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Antti Favén och Tove Jansson.

Pärlan i bankmuseet är bankinteriören i byggnadens valv som representerar jugendstilen i början 1900-talet. Interiören har designats av Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. I interiören ingår även fina detaljer som konstnärerna Alpo Sailo och Eric O. W. Ehrström har skapat. På bankmuseet kan du också se många nostalgiska föremål relaterade till bankverksamhet, såsom sparbössor, gamla reklam och mycket annat.

Evenemanget arrangeras för att fira Konststiftelsen Nordea i Finlands 20-årsjubileum. Grundandet av Konststiftelsen Nordea i Finland (tidigare Konststiftelsen Merita) år 2002 var ett bevis på att Nordea vill stödja och främja kultur i samhället. Syftet med att grunda stiftelsen var att säkerställa att den nationellt värdefulla konstsamlingen blir kvar i Finland.

Bankhuset på Alexandersgatan 36 B är öppet för publiken 21.5.2022 och 1–2.7.2022 kl. 11–17.

Kö för inträde till utställningen. Fritt inträde. Dörrarna stängs kl. 16.

Publicerat 02.05.2022