Innovation

I mänsklighetens tjänst: Levande maskiner

De är inte djur – men heller inte traditionella robotar. Vetenskapsmännen vid University of Vermont och Tufts University i USA kallar de knappt millimeterstora xenobots de forskat fram för en helt ny livsform.

– De är nya, levande maskiner ... en programmerbar organism, förklarar Joshua Bongard, Vermontbaserad datavetare och robotexpert.

Xenobots har skapats med hjälp av hud-, hjärt- och stamceller från den afrikanska klogrodan, Xenopus laevis på latin, som också namngett varelsen.

En xenobot kan gå, simma, jobba ihop i grupp och klara sig utan mat i dagar. Användningsområdena är oändliga: De kan transportera medicin inuti människokroppen, rensa våra artärer från plack, samla mikroplast i haven, städa upp radioaktivitet och hjälpa till vid forskning.

De minimala blob-liknande figurerna, vars tillkomst beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, är mindre än en millimeterlånga och har rosa skinn som kan självläka om de får ett sår. Och när en xenobot dör, efter en dryg vecka, är det bara en samling nedbrytbara celler kvar. Det kan jämföras med all metall och plast som måste tas omhand när ”riktiga” apparater som i dag används inom vård och forskning skrotas.

Film: University of Vermont

Publicerat 25.03.2020