Factfulness

Hurra för drottningen!

Hon har stått stadigt med handväskan i hand genom krig, familjetragedier, Nordirlandskris och Brexitdebaclet. Storbritanniens drottning Elizabeth II är den kvinnliga monark som suttit längst på tronen i historien. I början av juni firas hennes 70 år som drottning.

I juni firar drottning Elizabeth 70 år som monark – bara tre kungligheter har suttit längre på tronen.

Här är en snabbguide till jubilaren:

Livet i korthet: Föddes 1926 och blev regent 1952, då hennes far George VI dog av lungcancer. Kröntes dock först året därpå. Gifte sig 1947 med Philip Mountbatten, senare prins Philip, som tillhörde både de grekiska och danska kungahusen. Deras äktenskap varade i 73 år, tills prinsen avled i fjol. De fick fyra barn tillsammans. Under sin tid som drottning har Elizabeth rest mycket i främst samväldet, de länder som tidigare var brittiska kolonier. Hon har gjort statsbesök i över 100 länder, bland annat i Sverige 1956 och 1983.

Drottning Elizabeth fotograferade 1952
70-årsjubilerande drottning Elizabeth blev regent 1952, då hennes far George VI dog av lungcancer. Hon kröntes dock först året därpå, i en av de första tv-sända ceremonierna i Storbritannien. Foto: Shutterstock.

Känd som: En mycket plikttrogen och omtyckt arbetsmyra. Lovade i ett berömt radiotal från Kapstaden som 21-åring att ”ägna hela mitt liv, långt eller kort, åt att tjäna er”.

Även känd som: ”Lilibet”, den närmaste familjens smeknamn på henne. Lilibet är också ett namn som miljontals följare av dramaserien The Crown, om det brittiska kungahuset, lärt sig. Och förra sommaren meddelade drottning Elizabeths barnbarn, prins Harry, och hans hustru Meghan att deras då nyfödda dotter ska heta Lilibet efter gammelfarmor.

The crown
Miljontals tv-tittare världen över har lärt känna den brittiska kungafamiljen genom Netflixserien The Crown. Bild: Netflix.

Tv-pionjär: Elizabeth chockade omvärlden och den dåvarande premiärministern Winston Churchill med att gå med på makens förslag om att tv-kameror skulle tillåtas i Westminister Abbey 1953 så att hennes kröning kunde direktsändas. Det banade väg för att många britter skaffade sig en tv-apparat inför den stora dagen.

Rundpromenerare: Under en resa i Australien 1970 hände det. Drottningen lämnade plötsligt sitt följe och flanerade runt och småpratade med människor i massorna som samlats utefter hennes väg – precis som maken prins Philip gjort i flera år. Det som på engelska kallas ”the walkabout” var fött och drottning Elizabeth uppfattades genast som mer mänsklig. Att småprata med människor är i dag närmast obligatoriskt för kungligheter som avlägger besök någonstans.

man ser halva ansiktet på Drottning Elizabeth bakom en gul skopa
Drottning Elizabeth II är känd som en hårt arbetande regent – men också för sina hattar, handväskor och corgihundar.

Kriser under livet: Många, trots att hon försökt hålla distans till politiken och – till viss del – samhället. Drottningen har stått stadigt genom kriser och konflikter som de rörande Falklandsöarna, Nordirland och Irak. Hon har överlevt attentat och tvister med tabloidtidningar och perioder då starka röster höjts för att avskaffa monarkin. Hon kallar själv 1992 för ett ”annus horribilis” (hemskt år): Två av barnen, prins Andrew och prinsessan Anne, separerade då från sina äkta hälfter. Samtidigt bröts äktenskapet mellan hennes äldste son prins Charles och hans Diana sönder allt mer. Och senare under året eldhärjades slottet Windsor.

Stilen: Dräkter, hattar, handväskor (från favoritmärket Launer) och corgihundar. Oljerock på helgen. Hästar. Lagt hår, gärna med scarf över. Och mycket, mycket diskret läppstift.

storpublik med engelska flaggor
”Lilibet” är populär i Storbritannien. I nuläget stödjer 61 procent av britterna monarkin, enligt en färsk undersökning.

Så firas hon: Tidigare jubileumsfiranden har hittills skett sommartid, trots att drottning Elizabeth tillträdde den 6 februari. Så också det festliga 70-årsfirandet, kallat platinajubileet, som hålls mellan den 2 och 6 juni. Då ordnas bland annat en högtidlig militärparad, fyrverkerier, en tacksägelsegudstjänst, hästkapplöpning, picknicklunch samt en jättelik jubileumskonsert från Buckingham Palace – och britterna får en extra långhelg och kan fira i dagarna fyra.  

Är historisk: Enligt historiker finns det bara tre kungligheter som suttit längre på sin post än drottning Elizabeth. De är franske Ludvig XIV (som var kung i drygt 72 år mellan 1643 och 1715), Thailands kung Rama IX (som suttit 70 år och 126 dagar på tronen när han avled 2016) samt Johan II av Liechtenstein (som regerade i 70 år och 91 dagar fram till 1929).

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth blev regent i februari 1952 men 70-årsfirandet sker i början av juni. Under en långhelg ordnas bland annat parader, fyrverkerier, hästkapplöpning och en jubileumskonsert.

Riktigt populär: Stödet för monarkin, kungahuset och drottning Elizabeth har gått upp och ner genom åren. Men det är tydligt att många britter ser ”Lilibet” som en samlande kraft och en viktig symbol. I nuläget stödjer 61 procent av hennes landsmän monarkin medan 24 procent vill se en folkvald statschef, enligt en färsk mätning från Statista.

Bilder: Shutterstock

Publicerat 28.04.2022