Innovation

Flytta in i framtiden

Scenen kunde varit hämtad ur en science fiction-film: Den superdesignade lilla japanska staden vid berget Fujis fot är full av forskare och innovatörer som testar nya former av robotar, AI och hållbara energilösningar. Alla byggnader har solpaneler. Invånarna har hjälp av sensorer och assistans-robotar för att ta hand om sin hälsa och hålla ordning i de smarta, vackra trähusen.

Låter det som en utopi? Faktum är att jättelaboratoriet, som går under arbetsnamnet Woven City (Den vävda staden), är på väg att blir verklighet. Bakom satsningen ligger den japanska biltillverkaren Toyota och det första spadtaget tas 2021.

– Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som här, är en unik möjlighet att utveckla framtidens teknik, inklusive ett digitalt system för infrastruktur, sade Toyotas koncernchef Akio Toyoda när han nyligen lanserade projektet på CES-mässan i Las Vegas.

Det är tydligt att den japanska koncernchefen har siktet inställt på en framtid där hans bolag gör betydligt mer än tillverkar bilar.

Woven City är till en början tänkt att inhysa omkring tvåtusen personer, de flesta Toyotaanställda, pensionärer och gästforskare. Bolaget har via en särskild hemsida gått ut med en öppen inbjudan till potentiella samarbetspartners, både företag och akademiker kan ansöka om att få flytta dit.

En av de viktigaste nyckelpersonerna är redan ombord: Den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels har ritat den minimalistiska hållbara staden och dess hängande trädgårdar och luftiga bostäder. Vägarna är specialutformade för tester av självkörande fordon, men på skisserna finns också inbjudande torg och parker – liknande de Bjarke Ingels Group gjort för Googles huvudkontor i Mountain View i Kalifornien. Det är tydligt att Ingels, som även ritat Lego-huset i Billund och kontorsbyggnaden Two World Trade Center (som börjat resas på den plats där en av tvillingskraporna stod i New York), står med en fot i framtiden:

– Om vi kan förändra klimatet utan att tänka på det, föreställ dig vad vi kan göra om vi fokuserar, sade han nyligen i en intervju som publicerats på arkitektsajten Arch Daily.

Länk för den som är intresserad av att flytta till Woven City: https://www.woven-city.global

Publicerat 24.02.2020