Innovation

Flygande trädgårdsland

Luftskepp med enorma grönsaksodlingar i en framtidsvision.

Areoponic 2100 heter det innovativa förslaget i designtävlingen ”Redesign the world”. Video: Mcheileh Studio.

Science fiction eller troligt framtidsscenario? Vem vet, men grönsaksodlingar som svävar runt, drivna av sol- och vindenergi, och förser katastrofområden, öknar och helt vanliga storstäder med mat sätter fart på fantasin. Från jord-till-bord i rymdversion. Det är i alla fall vad Mcheileh Studio tänker sig i Dezeens och Epic Games designtävling ”Redesign the world”, där New York-studions bidrag ”Aeroponic 2100” tog hem andraplatsen.

Konceptet kombinerar en flotta av luftskepp och aeroponiskt jordbruk, alltså odling utan jord där man sprutar en blandning av vatten och näring över rötterna. Grönsakslanden är staplade på varandra i flera våningar och luftskeppen blir både mobila snabbköp och parker.

Aeroponic 2100 atrium.
Aeroponic 2100 atrium. Bild: Mcheileh Studio

Nyckelaspekten är förstås rörligheten. Luftskeppen flyger i låg hastighet över städer, bostadsområden och kollektivtrafiken – eller där mat är en akut bristvara.

Hur det drivs? Solenergi omvandlas till värme och ger det gravitationslyft som krävs för att flyga luftskeppet och luftkompression i det yttre höljet används för att styra skeppet. Regnvatten samlas upp, lagras internt och filtreras, liksom havsvatten som avsaltas.

Publicerat 30.06.2022