Factfulness

Fler miljardärer under pandemin

Den har tagit miljontals liv och ändrat hur vi lever och jobbar. Men covidpandemin har också bidragit till att världens rika blivit ännu mer förmögna. Under tiden med covid-19 skapades en ny dollarmiljardär var 30:e timme, enligt en färsk rapport.

Munskydd som ligger på många utländska sedlar
Under tiden med covid-19 ökade antalet dollarmiljardärer i världen rejält. Bild: Shutterstock

– Jag har aldrig sett en sådan dramatisk tillväxt av såväl fattigdom som rikedom på samma gång i historien, säger Max Lawson, som studerar ekonomiska klyftor på hjälporganisationen Oxfam, till nyhetskanalen CNN apropå den senaste utvecklingen.

Det är Oxfam och tidskriften Forbes som tagit fram rapporten, som bland annat

publicerats av World Economic Forum. Här är några basfakta ur den:

• Sedan 2020 har över 570 personer anslutit sig till den exklusiva klubb som utgörs av världens dollarmiljardärer. Den har nu över 2 660 medlemmar.

• De globala miljardärernas samlade förmögenhet ökade med 3 800 miljarder dollar (eller 42 procent) under pandemin till 12 700 miljarder dollar. Det är en större ökning än de föregående 14 årens sammanlagda uppgång.

illustrarade Elon Musk och Jeff Bezos
Miljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos har länge legat i topp på listorna över världens mest förmögna. Illustration: Shutterstock.

• Världens tio rikaste – bland dem Tesla- och Space X-grundaren Elon Musk samt Amazongrundaren Jeff Bezos – såg i princip sina rikedomar fördubblas under pandemin. Den samlade förmögenheten hos världens tio rikaste personer är nu sex gånger större än de samlade tillgångarna hos planetens tre miljarder fattigaste.

• Nu, när pandemin klingar av och kriget i Ukraina pågår, tampas konsumenter världen över med höga mat- och energikostnader. Men företagsledare i de sektorerna har inte samma problem. Miljardärer i livsmedels- och lantbrukssektorerna har ökat sina förmögenheter med 45 procent de senaste två åren – och fått tillskott av 62 nya miljardärskollegor, noterar CNN med hänvisning till rapporten.

Samtidigt som tillväxten av miljardärer pågick fick 99 procent av världens befolkning minskade inkomster och 160 miljoner människor tvingades in i fattigdom, enligt analysen.

Liten kundvagn fylld med pengar. en vit graf uppåtgående pil
Under Covidpandemin ökade antalet miljardärer globalt. Men den stora majoriteten av världens invånare fick mindre i plånboken. Bild: Shutterstock

För att minska den ekonomiska ojämlikheten förordar Oxfam nu bland annat tillfälligt höjda skatter för bolag och för de allra rikaste.

Det är något som gruppen Patriotic Millionaires gör tumme upp för. Organisationen, som omfattar mer än 100 av världens rikaste (bland dem Disney-arvingen Abigail Disney), skrev tidigare i år ett öppet brev till världens ledare. I det heter det att pandemin skapat ”oändligt lidande” samtidigt som brevskrivarnas förmögenheter ökat. ”Få av oss kan ärligt säga att vi betalar det vi bör i skatt”, skriver miljardärerna enligt nyhetstjänsten BBC.

Publicerat 30.06.2022