Kultur

Andas ut

Den har, bokstavligen talat, fått världen att tappa andan. Den amerikanske författaren James Nestors bok Det perfekta andetaget (Breath) toppar bästsäljarlistor – trots att den handlar om något så basalt som att andas.

Vetenskapsjournalisten James Nestor har fördjupat sig i människans förmåga att andas. En slutsats han dragit är att det är betydligt bättre att andas genom näsan än munnen. Illustration: Milletstudio/Shutterstock.

Vi gör det 25 000 gånger om dagen. Ändå har vi människor tappat förmåga och kunskap om hur man egentligen tar ett andetag.

San Franciscobon James Nestor var inget undantag. I hela sitt liv hade han tampats med nästäppa, svullna bihålor och snarkningar. Ett sjukhusbesök blev upptakten till en livsförändrande resa mot näsandning och en friskare kropp.

James Nestor
Författaren och andningsexperten James Nestor har sökt svar på frågan om hur det står till med den moderna människans andningsförmåga. Foto: Julie Floersch.

Påverkar allt

Nestor har rest världen över för att ta reda på vad som egentligen hänt med den moderna människans andningsförmåga – en tripp som resulterat i intervjuer med ett stort antal ”pulmonauter” (andningsexperter) och två böcker. Den första, Djupt (Deep), handlar om fridykare och deras förmåga att ta sig långt ner i havet på ett enda andetag. Den andra förenar gammal medicinsk kunskap med forskning inom pulmonologi (sjukdomar i andningssystemet), psykologi, fysiologi och biokemi och har toppat såväl The New York Times som Der Spiegels bästsäljarlista. Boken visar att små justeringar av våra in- och utandetag kan ha enorma effekter på hälsan.

– Andningen påverkar hur vi tänker, vår prestation – allt, säger James Nestor under ett kort besök i Stockholm.

En av hans käpphästar är att det är bättre att andas genom näsan, i synnerhet när vi sover. Näsandning påverkar inandningsluftens tryck, fukt och renhet och motverkar snarkning och sömnapné.

Träning och appar

Det perfekta andetaget sveper över världen just som vi hämtar oss från covid-19, en viruspandemi som drabbar just andningsorganen. Man kan spekulera i om det bidrar till att andningsträning nu ökar i popularitet i många länder.

James Nestor och bokomslaget
Det perfekta andetaget (Breath) av James Nestor ligger högt på bästsäljarlistor världen över. Foto: Mark Mahaney.

– Läkare och psykologer i USA har börjat föreskriva andningsträning för bland annat utbrända och personer med koncentrationssvårigheter. Men det är fortfarande inte något man pratar så högt om, säger Nestor som själv andningstränar varje morgon.

I hans trendkänsliga hemstat Kalifornien har såväl teknikjättar som finansbolag anammat andningsträning, men av olika skäl.

– Teknikbolagen har fullt upp med att tillverka andningsappar. Och finansbolagen gillar att deras anställda fokuserar på andning, eftersom de ser att de då jobbar mer koncentrerat och effektivt.

Publicerat 03.09.2022