Kestävä kehitys

Suomi tuottaa eniten hyvää maailmalle

Good Country Index mittaa eri maiden vaikutuksen maailman hyvinvointiin.

Suomi on saanut kärkisijan tämän vuoden Good Country Index -mittauksessa. Siinä arvioidaan, miten paljon hyvää eri maat tuottavat koko maailmalle. Perusteena ovat YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen tilastot. Indeksin osa-alueita ovat muun muassa tiede ja tekniikka, kulttuuri, rauha ja turvallisuus, tasa-arvo, ympäristö, terveydenhuolto ja maailmanjärjestys.

Indeksin kehittäjä brittiläinen Simon Anholt korostaa, että tarkoitus ei ole syyllistää mitään maata vaan kannustaa yhteistyöhön koko planeetan hyväksi. Anholt on 20 viime vuoden aikana ollut presidenttien, pääministerien ja kuninkaallisten neuvonantajana 56 maassa ja kokenut omien sanojen mukaan ”yhtä ja toista”.

Anholtin uusi kirja The Good Country Equation (hyvän maan yhtälö) ilmestyy elokuussa.

 

– Olen muun muassa jäänyt lukkojen taakse vessaan Bhutanin kuninkaanpalatsissa ja syönyt päivällistä Vladimir Putinin kanssa. Kaikki kokemukset ovat syventäneet ymmärrystäni maailman tilasta. Loppujen lopuksi on yllättävän yksinkertaista laskea, miten maailma saataisiin toimimaan nykyistä paremmin.

Kansantalouden kokoon suhteutettuna maailman maista eniten hyvää ihmiskunnalle tuottaa siis Suomi. Ruotsi on sijalla neljä, Tanska on kuudes ja Norja kahdeksas.

Kuva: Ismar Almeida

Julkaistu 02.05.2020