Kulttuuri

Sukella veistospuistoon

Brittitaiteilija Jason deCaires Taylorin vedenalaisissa veistospuistoissa kauneus yhdistyy ympäristöaktivismiin.

veistospuisto
Jason deCaires Taylor on taiteilija, vedenalaisvalokuvaaja ja ympäristöaktivisti. Hänen veistospuistojaan on merissä eri puolilla maailmaa. Kuva: Jason deCaires Taylor. Museo Atlantico, Lanzarote.

Taylorin viimeisin veistospuisto Kyproksen Agía Napassa on toiminut vasta vuoden mutta on jo nyt ilmiö. Sen 93 veistosta on muotoiltu tarkkaan harkiten niin, että niihin voi kasvaa koralleja ja muita meren eliöitä. Tavoitteena on tukea kovia kokenutta Välimeren ekosysteemiä. Mukana on muun muassa puumaisia veistoksia, jotka tarjoavat suojaa kaloille ja muille merieläimille. Osa veistoksista ulottuu melkein pintaan, osaa pitää sukeltaa ihailemaan syvemmälle.

Syvimmillään kymmenen metriä pinnan alla sijaitsevassa museossa on myös muun muassa patsaita, jotka esittävät kuurupiiloa leikkiviä lapsia. Monet työt käsittelevät ilmastonmuutosta ja ympäristötuhoja, vaikkakin viittaukset ovat hienovaraisia ja esteettisiä. Taiteilija ja vedenalaisvalokuvaaja Jason deCaires Taylor kertoo verkkosivuillaan, että tarkoituksena on, että luonto täydentää veistokset. Niiden pH-arvo on sama kuin ympäristön, jotta niiden päälle kertyisi biomassaa antamaan niille uuden ilmeen.

veistospuisto
Taitelija Jason de Caires Taylor toivoo, että hänen veistospuistoissaan kävijät nauttisivat niiden kauneudesta mutta myös ymmärtäisivät, että meret ja niiden luonto ovat hauraita. Kuva: Jason deCaires Taylor. MUSAN, Ayia Napa, Kypros.

MUSAN eli Museum of Underwater Sculpture Agía Napa sijaitsee luonnonsuojelualueella 200 metrin päässä rannasta. Museokierrosta varten tarvitaan sukelluslaitteet tai snorkkeli, mutta rannasta asti ei tarvitse sukeltaa. Museon "sisäänkäynnille" on ponttonilaituri rannasta.

Taylor on rakentanut vedenalaisia taidemuseoita jo lähes 16 vuotta. Ennen Kyprosta hän on pystyttänyt yli 1 100 patsasta merenpohjaan muun muassa Lanzarotessa Espanjassa, Cancunissa Meksikossa, Oslonvuonossa Norjassa ja John Brewerin riutalla Koillis-Australiassa.

veistospuisto
Taidetta meren pohjassa. Jason deCaires Taylor haluaa vedenalaisella veistospuistollaan kiinnittää ihmisten huomiota ilmastokatastrofiin ja ympäristötuhoihin. Kuva: Jason deCaires Taylor. Museo Atlantico, Lanzarote.

– Museot ovat paikkoja, joissa me säilytämme ja suojelemme arvokkaita asioita ja opimme niistä. Meidän pitäisi ajatella meristä samalla tavalla.

Välimeren kalakanta on huonossa jamassa liikakalastuksen takia. Jason deCaires Taylor kertoo, että hän yrittää veistospuistollaan luoda optimismia, jonka hän toivoo johtavan toimintaan meriluonnon hyväksi. 

Julkaistu 30.06.2022