Innovaatiot

Snøhetta valmistaa lasia elektroniikka­romusta

Vanha tietokoneesi voi saada uuden elämän kylpyhuoneen seinänä.

elektroniikan roskaa
Kuva: Snøhetta

Ilman hiekkaa rannat olisivat karuja. Myös ihmisten selviytyminen olisi vaikeampaa, sillä hiekkaa käytetään mikrosiruissa, kuituoptisissa kaapeleissa, eristämisessä ja aurinkokennoissa. Lisäksi se on lasin tärkein ainesosa.

Norjalainen arkkitehtitoimisto Snøhetta on yhteistyössä Studio Plastiquen ja Fornace Brionin kanssa saattanut löytää ratkaisun kahteen pulmaan: hiekkaa ei ole luonnossa loputtomasti ja maailman elektroniikkaromukasat kasvavat aina vain. Uudessa suunnitteluprojektissaan he kierrättävät sekä lasiosia että komponentteja tietokoneista, mikroaaltouuneista sekä jääkaapeista ja tuottavat niistä lasia.

Lasilevyjä
Kuva: Snøhetta

Lasilevyjä on saatavana kahdessa eri koossa ja niissä on yksilöllinen kuviointi. Terrazzoa eli keinokivilaattaa muistuttavan laatunsa ansiosta ne soveltuvat esimerkiksi kylpyhuoneen seinille ja osittain läpinäkyviin väliseiniin.

Common Sands – Forite -projektissa ovat mukana Snøhetta, luova ja ympäristötietoinen belgialainen suunnittelutoimisto Studio Plastique sekä Fornace Brionism, ylellisten italialaisten laattojen valmistaja. Projekti on ollut käynnissä kolmen vuoden ajan.

Kauniit lasilevyt ovat loistava esimerkki siitä, kuinka yhteistyö ja uteliaisuus voivat johtaa johonkin täysin uuteen kestävän suunnittelun alalla. Lisäksi ne ovat tietenkin esimerkki Snøhettan innovaatiovoimasta. Norjalaisesta arkkitehtitoimistosta on tullut maailmankuulu sen ikonisten rakennusten myötä. Niihin lukeutuvat Oslon oopperatalo, Ordrupgaard-museo Tanskan Charlottenlundissa sekä kirjasto Aleksandriassa.

Olemme aiemmin haastatelleet Snøhettan toimitusjohtajaa Isabella Alvebergia The Talk -podcastissamme.

Kuuntele podcast-jakso täällä.

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

iTunes
Spotify

Julkaistu 28.10.2021