Talous

Siksi Pohjoismaissa kasvaa yksisarvisia

Yksisarvinen on yli miljardin dollarin arvoinen yritys, joka ei ole pörssissä, ja Pohjoismaista niitä on lähtöisin iso liuta. Osa niistä on nyt maailman tunnetuimpia yrityksiä. Miksi juuri Pohjoismaat ovat hyvä kasvuympäristö yksisarvisille? Nordean Suomen kasvuyritysyksikön johtaja Vesa Riihimäki kertoo.

Pohjoismaat ovat tuottaneet 16 yksisarvista eli yli miljardin dollarin arvoista yritystä, jotka eivät ole listautuneet pörssiin. Onko meillä aihetta röyhistää rintaamme?

– Kyllä on. Jos määrää verrataan asukaslukuun, Pohjoismaat ovat kärjessä heti USA:n jälkeen. Ei pidä unohtaa myöskään Viroa. Sen väkiluku on neljäsosa Suomen tai Tanskan asukasmäärästä, mutta sieltä on peräisin kolme yksisarvista: Transferwise, Playtech ja Bolt (entinen Taxify). 

Kuudentoista yksisarvisen joukossa ei ole yhtään norjalaista ja vain yksi suomalainen yritys. Miksi?

– Norjassa yrittäjyyden kasvu on pitkään ollut vähän vaisua eikä bisnesenkeleitä ole ollut riittävästi. Suomi kulki aikaisemmin Nokian menestyksen siivittämänä Tanskan edellä, mutta nyt tilanne on toinen. Ruotsissa taas startup-yrittäjyydellä on jo pitkä perinne.

Yksisarvisista vain kaksi, Genmab ja Northvolt, myyvät fyysistä tuotetta. Muiden tuotteet ovat digitaalisia. Mistä tämä kertoo?

– Siitä, että kasvu ja osaaminen ovat keskittyneet digialalle. Koko Euroopan teknologiateollisuus kasvaa viisi kertaa niin nopeasti kuin muut Euroopan talouden osa-alueet. Näin kertovat vuoden 2018 luvut. Teknologiateollisuuden työvoima kasvoi 4 prosenttia, kun koko työvoiman määrä kasvoi vain 1,1 prosenttia. Digitalisaatio on ollut huimassa kasvussa vuodesta 2014 lähtien. Se on ala, jolla startup-yrityksillä on hyvät mahdollisuudet tehdä bisnestä.

Nordean Suomen kasvuyritysyksikön johtaja Vesa Riihimäki.

Miten saamme pidettyä kiinni lahjakkaimmista yrittäjistä?

– Jaa-a. Yksi keino on pitää Pohjoismaiden verotus kohtuullisella tasolla. Toisaalta... Olen tavannut työssäni paljon kasvuyrittäjiä, joista monet ovat lähteneet Piilaaksoon, mutta monet ovat myös tulleet takaisin. Siellä elämä on kallista eikä elämänlaatu ole läheskään niin hyvä kuin Pohjoismaissa. Juuri elämänlaatu myös houkuttelee ulkomaisia yrittäjiä tänne.

Mistä yrityksestä tulee seuraava pohjoismainen yksisarvinen?

– Potentiaalisia tulevaisuuden nimiä ovat mielestäni suomalaiset startupit, ravintolaruoan tilaus- ja kuljetuspalveluita tarjoava Wolt ja terveysteknologiayritys Nightingale. Niillä on vahva julkinen profiili, ja ne tähtäävät maailmanlaajuisiksi.

– Tosin pohjoismaisilla, voimakkaan kasvuhaluisilla yrityksillä on yksi yleinen ongelma. Yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat ostavat mielellään kasvuyrityksiä Pohjoismaista ja Euroopasta, mutta he myös mielellään myyvät ne eteenpäin USA:ssa. Siksi yritys ei aina ehdi saavuttaa arvioitua miljardin dollarin markkina-arvoa ennen kuin se myydään.      

Miten sijoitukset pohjoismaisiin startup-yrityksiin kehittyvät seuraavina viitenä vuotena?

– Parin viime vuoden ajan pääomasijoitusten taso on pysynyt USA:ssa vakaana ja Aasiassa on ollut laskua. Sen sijaan EU:ssa kasvua on ollut lähes 40 prosenttia. Nyt eurooppalaisyritysten keräämien pääomasijoitusten pitää alkaa tuottaa. Nämä tekijät vaikuttavat tietyssä määrin myös Pohjoismaihin ja täkäläisiin kasvuyrityksiin.

– Lisäksi viime aikoina Pohjoismaihin on virrannut entistä enemmän siemenvaiheen rahoitusta esimerkiksi Sequoia Capitalin kaltaisilta isoilta yhdysvaltalaisilta sijoittajilta.     

Mitä uusia tai poikkeuksellisia aloja uudet startupit valtaavat?

– Vuosien mittaan olen ollut tekemisissä noin 2 500:n suomalaisen startup-yrityksen kanssa. Nyt mielenkiinto suuntautuu vastuullisiin tuotteisiin. ESG-asiat eli ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat ovat pinnalla. Sama pätee muihinkin Pohjoismaihin, ja oikeastaan koko maailmaan.

Teksti Jan Frimodt    

20 vuotta pohjoismaisia yksisarvisia

Terävin kärki Pohjoismaiden yksisarvisia 20 viime vuoden ajalta sisältää 11 yritystä Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Yksisarviseksi sanotaan pörssiin listaamatonta yritystä, jonka arvo on yli miljardi dollaria.    

1. Spotify

Ruotsalaiset Daniel Ek ja Martin Lorentzon perustivat maailman suurimman musiikin suoratoistopalvelun vuonna 2008. Tavoitteena oli olla parempia kuin piraattijakelijat ja antaa myös musiikin tekijöille osansa. Yritys listautui pörssiin vuonna 2018 ja saavutti heti ensimmäisenä päivänä 26 miljardin euron pörssiarvon. Nyt Spotifylla on lähes 200 miljoonaa käyttäjää.

2. Genmab

Vuonna 1999 perustettu tanskalaistaustainen biotekniikkayritys, joka tunnetaan parhaiten syöpälääkkeistään. Yrityksen markkina-arvo oli tammikuussa 2020 noin 13,5 miljardia euroa

3. Supercell

Ilkka Paananen ja viisi hänen kollegaansa perustivat vuonna 2010 peliyhtiön, joka on tehnyt supersuosittuja kännykkäpelejä, kuten Clash of Clans ja Hay Day. Tuli tunnetuksi myös esimerkiksi siitä, että osti vuoden 2015 Super Bowl -lähetykseen 9 miljoonalla dollarilla 60 sekunnin tv-mainoksen, jossa pääosassa oli näyttelijä Liam Neeson. Vuonna 2018 Clash of Clans tuotti 1,5 miljoonaa dollaria päivässä. Luxemburgiin rekisteröity Halti S.A. osti vuonna 2016 Supercellin osakkeista 81,4 prosenttia 9,3 miljardilla eurolla.

4. Zendesk

Tanskalaisten Mikkel Svanen, Morten Primdahlin ja Alexander Aghassipourin vuonna 2007 perustama ohjelmistoyhtiö on tunnettu asiakaspalveluratkaisuistaan. Yritys siirsi vuonna 2009 pääkonttorinsa San Franciscoon, asunnottomista ja huumeongelmaisista tunnettuun Tenderloinin kaupunginosaan, jossa sijaitsevat myös Twitterin ja Uberin pääkonttorit. Zendesk listautui pörssiin vuonna 2014, ja sen markkina-arvo oli tammikuussa 2020 noin 8,7 miljardia euroa.

5. Skype

Tanskalaisen Janus Friisin ja ruotsalaisen Niklas Zennströmin vuonna 2003 perustama nettipuhelin- ja pikaviestipalvelu, joka on ladattu 1,5 miljardia kertaa. Vuonna 2005 eBay osti Skypen 2,4 miljardilla eurolla ja myi sen 2011 Microsoftille 7,7 miljardilla eurolla. Kauppa oli Microsoftin siihenastisen historian suurin.

6. King

Vuonna 2003 perustettu mobiilipeliyhtiö, jonka taustalla ovat muun muassa ruotsalaiset Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren ja Patrik Stymne. Yhtiön ensimmäinen suuri menestys oli Candy Crush Saga. King listautui pörssiin vuonna 2014, ja vuonna 2016 sen osti yhdysvaltalainen Activision Blizzard 5,4 miljardilla eurolla. Silloin Kingin peleillä oli yli 500 miljoonaa pelaajaa kaikkialla maailmassa.   

7. Klarna

Vuonna 2005 perustettu Euroopan suurin finanssiteknologia-alan startup-yritys, jonka taustalla ovat ruotsalaiset Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth ja Victor Jacobsson. Klarna kehittää muun muassa turvallisia verkkomaksuratkaisuja. Ruotsalaisista verkkokaupoista 40 prosenttia käyttää Klarnan ratkaisuja. Koko maailmassa Klarnalla oli vuonna 2018 noin 60 miljoonaa käyttäjää 90 000 verkkokaupassa. Vuonna 2019 Klarna keräsi rahoitusta 420 miljoonaa euroa, ja sen markkina-arvoksi arvioitiin 5,2 miljardia euroa.

8. Evolution Gaming

Ruotsalaisten Jens von Bahrin ja Fredrik Österbergin vuonna 2006 perustama yhtiö kehittää B2B-ratkaisuja pelioperaattoreille. Tunnetuin tuote on Live Casino -pöytäpeli, jossa pelaajat viestivät jakajien kanssa tabletilta tai puhelimesta. Yritys listautui pörssiin vuonna 2015, ja sen markkina-arvo oli tammikuussa 2020 noin 5,1 miljardia euroa.

9. Sitecore

Vuonna 1998 Pentia-nimellä perustettu tanskalaistaustainen järjestelmäintegraatioyritys vaihtoi nimensä Sitecoreksi vuonna 2001. Kehitti ja patentoi ensimmäisen verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmän, mikä oli merkittävä keksintö, koska sitä ennen verkkosivujen ylläpitoon tarvittiin kehittäjä tai ohjelmoija. Pääomasijoitusyhtiö EQT osti vuonna 2016 osake-enemmistön yhtiöstä miljardilla eurolla. Sitecoren markkina-arvoksi on arvioitu 4,2 miljardia euroa.

10. Mojang

Ruotsalaisen Markus Perssonin vuonna 2009 perustama tietokonepeliyritys. Nimi tulee ruotsin sanasta ”mojäng”, joka tarkoittaa vempainta. Yhtiön tunnetuimpia pelejä ovat Minecraft, Cobolt ja Scrolls. Vuonna 2014 Mojang myytiin 2,3 miljardilla eurolla Microsoftille, jota houkutti ennen kaikkea Minecraftissa käytetty lisätyn todellisuuden tekniikka HoloLens.

11. iZettle

Ruotsalaisten Jacob de Geerin ja Magnus Nilssonin vuonna 2010 perustama yhtiö myy maksupalveluja pienyrityksille. Nimi ”iZettle” on suomeksi suunnilleen ”minä hoidan maksun”. Yhdysvaltalainen PayPal osti vuonna 2018 iZettlen 2,1 miljardilla eurolla.

Talouskonsultointitoimisto Copenhagen Economicsin yksisarvislistalla oli vuoden 2018 lopulla neljä muutakin yritystä: suomalainen Nokia-puhelinten valmistaja HMD, tanskalainen yritysten välisen kauppa-alustan kehittäjä Tradeshift, ruotsalainen maksujärjestelmien kehittäjä Bambora ja tanskalainen videopeliyritys Unity. Niiden kaikkien markkina-arvo oli alle 2 miljardia dollaria. Ruotsalainen auton akkuja valmistava Northvolt ylsi vuoden 2019 puolivälissä 1,57 miljardin dollarin markkina-arvoon.

Julkaistu 03.03.2020