Talous

Sijoitusvaihtoehto varovaisempaan markkina­näkemykseen

Osakemarkkinat hipovat ennätyksiä, ja moni sijoittaja jo pohtii, miten pitkään kurssinousu voi vielä jatkua. Nordea on kehittänyt uuden vaihtoehtoisen sijoitustuoteperheen, jossa menestys ei ole kiinni osakkeiden noususta.

Purovirta Samu
Samu Purovirta, Nordea Institutional Investment

Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet osakemarkkinoilla harvinaisen tapahtumarikkaita. Osakekurssit ovat ehtineet romahtaa koronapaniikin seurauksena useita kymmeniä prosentteja, mutta toipuneet sittemmin keskuspankkirahan ja talouden asteittaisen elpymisen ansiosta uusiin huippulukemiin. Esimerkiksi pohjoismaisia osakemarkkinoita kuvaava MSCI Nordic -indeksi on lähellä kaikkien aikojen korkeinta noteeraustaan.

Ennätyksellisen kurssinousun myötä yhä useampi sijoittaja on alkanut harkita sijoituksia, joiden menestys ei olisi suoraan sidoksissa jatkuvaan kurssinousuun.

Nordea on halunnut vastata tähän kysyntään kehittämällä useammasta strukturoidusta sijoitustuotteesta koostuvan tuoteperheen, Autocall-portfolion. Kukin tuote seuraa kahden pohjoismaisen pörssiyhtiön kurssikehitystä, ja ne tarjoavat houkuttelevan tuottopotentiaalin, vaikka osakkeet hieman laskisivatkin.

– Olemme räätälöineet nämä sijoituskohteet juuri tähän markkinatilanteeseen sijoittajille, jotka eivät usko osakkeiden nousun jatkuvan yhtä voimakkaana, mutta eivät toisaalta usko myöskään valittujen osakkeiden romahdukseen, Samu Purovirta Nordea Institutional Investment -yksiköstä kertoo.

Tuotteet ovat joukkovelkakirjamuotoisia, ja ne erääntyvät viimeistään noin kolmen vuoden kuluttua liikkeeseenlaskusta. Niissä on autocall-ominaisuus, eli ne voivat erääntyä myös ennen lopullista eräpäivää.

Yhtiövalinnoissa hyödynnetty Nordean palkittua osaketutkimusta

Pohjoismainen osaketutkimus on yksi Nordean vahvuuksista, ja se on myös palkittu useaan otteeseen. Nordean osakeanalyytikoiden tuottamaa tutkimustietoa on hyödynnetty myös Autocall-portfolion yhtiövalinnoissa.

Esimerkkinä Purovirta nostaa Orionin ja Sammon kurssikehitystä seuraavan tuotteen. Molemmat yhtiöt ovat toiminnaltaan varsin ennustettavia ja vakaita.

– Vaikka ne eivät lähitulevaisuudessa olisikaan mitään varsinaisia kurssiraketteja, sijoittaja voi saada pääomalleen noin 10 prosentin vuosituoton, kunhan kummankaan yhtiön kurssi ei ole sijoituksen lopussa laskenut yli 30 prosenttia lähtötasoltaan.

Autocall-portfolion tuotteisiin sisältyy siis 30 prosentin suoja kurssilaskun varalle, mutta jos kurssit romahtavat yli 30 prosenttia, tulee sijoittajalle tappiota heikomman osakkeen kehitystä vastaavan osuuden verran. Jos osakekurssit taas jatkavat nousua ennätystahtia, ei sijoittaja pääse hyötymään siitä samalla tavalla kuin suorassa osakesijoituksessa.

Autocall-portfolion yhtiöparit:

  • Orion ja Sampo
  • Metso Outotec ja Nokian Renkaat
  • Storebrand ja Fortum
  • Tele2 ja Sandvik

Lisätietoja ja ehdot Autocall-portfolioon kuuluvista tuotteista ovat saatavilla henkilökohtaiselta sijoitusjohtajalta tai osoitteessa nordea.fi

– Portfoliota kehittäessämme emme ole pyrkineet maksimoimaan sijoittajan mahdollisesti saamaa tuottoa, vaan olemme valinneet mukaan yhtiöitä, joissa riski kurssiromahduksesta sijoitusaikana olisi mahdollisimman pieni. Samalla olemme pyrkineet vastaamaan tuottohakuisemmankin sijoittajan mieltymyksiin, Purovirta perustelee.

Vaihtoehtoisia sijoituskohteita, joissa on myös riskinsä

Samu Purovirta muistuttaa, että Autocall-portfolioon kuuluvat sijoituskohteet eivät ole pääomaturvattuja. Niihin sisältyy riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä samalla tavalla kuin suorissa osakesijoituksissa. Koska tuottoprofiili on räätälöity sopivaksi tiettyyn markkinanäkemykseen, eivät sijoitukset myöskään sovellu sijoitussalkun perusosaksi. Vaikka sijoituksille tarjotaan jälkimarkkina pankkipäivinä, on ne lähtökohtaisesti suunniteltu osta ja pidä -sijoituksiksi.

– Vaihtoehtoisten sijoitusten joukkoon kuuluvina strukturoidut tuotteet toimivat enemmänkin maustesijoituksina. Tuoteominaisuuksiin hyvin perehtyneen sijoittajan on niiden avulla mahdollista ohjata sijoitussalkun riski–tuottosuhdetta toivottuun suuntaan. Siitä, miten hyvin ne sopivat omaan sijoitussalkkuun, kannattaa aina ensin keskustella oman sijoitusjohtajan kanssa.

Julkaistu 08.02.2021