Talous

Sijoitus­­­suunni­telmasta kannattaa pitää kiinni

Markkinoiden myllerryksessä sijoittajan mieleen tulee helposti ajatus myydä kaikki sijoitukset ja harkita paluuta markkinoille vasta sitten, kun tilanne on selkiytynyt. Varallisuuden kehityksen kannalta se on kuitenkin usein huono strategia.

iso ankkuri, joka pitää kiini ilmapallon
Kuva: Shutterstock

Kun markkinat myllertävät, sijoittajalta kysytään malttia ja kärsivällisyyttä. Parhaat tuotot saadaan nimittäin usein juuri markkinamyllerryksen keskellä.

Esimerkiksi 2000-luvulla kymmenestä parhaasta markkinapäivästä kuusi päivää on ollut finanssikriisin aiheuttaman heilunnan seassa ja loput neljä muiden markkinamyllerrysten keskellä. Jättäytymällä pois markkinoilta pelkästään noina kymmenenä päivänä sijoittaja on epäonnekseen jättäytynyt pois käytännössä kaikista tämän vuosituhannen osakemarkkinatuotoista.

Tilanne on sijoittajalle erityisen haastava siksi, että usein on hankalaa arvioida, kertovatko mittavat päivätuotot markkinoiden käänteestä vai onko kyseessä vain hienoinen korjaus edeltäneeseen heikkoon kehitykseen.

Pitkällä aikavälillä sijoittajan kannattaa itse asiassa pikemmin nostaa kuin laskea osakepainoa, kun markkinat ovat laskeneet reilummin. Tämä strategia vaatii kylmiä hermoja ja kykyä sietää hieman suurempia tappioita, kun asiat menevät huonosti. Vaurastumisen kannalta se on kuitenkin selvästi parempi strategia kuin markkinoilta poistuminen myllerryksen alettua.

Epämieluisalta heilunnalta välttyy parhaiten pitämällä kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta, jossa hajautus on huomioitu. Hyvin hajautetusta salkussa löytyy erilaisia omaisuuslajeja, eli osakkeita, korkosijoituksia ja myös vaihtoehtoisia sijoituksia. Samalla on tärkeää huolehtia, että sijoitukset on hajautettu myös maantieteellisesti ja eri toimialoille.

Kun eri sijoituslajien väliset suhteet on päätetty, niissä kannattaa pitäytyä ja hyväksyä markkinoiden ajoittainen heilunta. Riskit nimittäin ovat olennainen osa sijoittamista ja sen avulla vaurastumista.

Sijoittajan omat tunnetilat markkinamyllerryksen keskellä antavat kuitenkin hyvän viitteen siitä, ovatko yllämainitut osuudet sijoittajalle itselleen sopivat. Jos heilunta tuntuu liialliselta, saattaa riskiä olla salkussa liikaa. Toisaalta, jos heiluntaa sietäisi enemmänkin, saattaisi myös nykyistä tuottohakuisempi sijoitusprofiili, jossa otetaan enemmän riskiä olla paikallaan. Silloin kannattaa kääntyä oman sijoitusjohtajan puoleen.

Kirjoittaja: Mari Yli-Sirniö

Julkaistu 10.03.2022