Kestävä kehitys

Sijoittamalla vastuullisesti voit vaikuttaa

Karim Sayyad

Kaikki kunnia lihansyönnin vähentämiselle ja lentojen päästökompensaatioille, mutta sijoittamalla vastuullisesti me, tavalliset yksityiset ihmiset, pystymme vaikuttamaan ilmastoon ja tulevaisuuteen laajemmin.

– Pääomaa liikuttelemalla voi saada globaalisti aikaan paljon enemmän kuin esimerkiksi lajittelemalla jätteet, vaikka sekin on tärkeää, sanoo Karim Sayyad. Hän toimii analyytikkona Nordean vastuullisen rahoituksen parissa ja on kirjoittanut kirjan Guld och gröna skogar (vapaasti suomennettuna Kulta ja vihermetsät) Sasja Beslikin kanssa.

Karim Sayyad

• Nordean kestävän rahoituksen vanhempi analyytikko. Analysoi yrityksiä ja teollisuuden aloja yrityseettisestä, ekologisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. On vastuussa vaikuttavuusvuoropuhelusta, jolla saadaan yrityksiä muuttamaan kestävää toimintaansa. Toimi aiemmin aktiivisesti esimerkiksi Nordean varainhoidossa.

• Syntynyt ja kasvanut Tukholmassa. Maisterin tutkinto rahoituksesta, kandidaatin tutkinto taloustieteistä. Kestävän rahoituksen opinnot Oxfordin yliopistossa.

• Kirjoittanut kirjan Guld och gröna skogar: Investera klimatsmart och bli rik yhdessä Sasja Beslikin kanssa. Kirjoittajat osoittavat konkreettisesti, miten sijoittaa tuottavasti ja samalla vaikuttaa siihen, että maailma muuttuu kestävämmäksi.

– On epäjohdonmukaista olla lentämättä, mutta kuitenkin rahoittaa sijoituksellaan kiinalaista hiiliyhtiötä.

Ilmastoystävällinen varainhoito tarkoittaa, että sijoitusvarojen varmistetaan päätyvän yrityksiin ja rahastoihin, jotka sopivat yhteen kestävän tulevaisuuden kanssa. Konkreettisesti se voi tarkoittaa fossiilisten polttoaineiden parissa toimivien yritysten välttämistä ja kestäviin ratkaisuihin keskittyvien yritysten tukemista esimerkiksi energia-, infrastruktuuri- ja elintarviketeollisuuden puolella.

Tämäntyyppinen sijoittaminen on lisääntynyt huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Silti suurinta osaa, yli 85:ttä prosenttia, maailman hoidetusta omaisuudesta ei ole sidottu kestävän kehityksen mukaisiin sijoitusstrategioihin.

Moni uskoo, että vastuulliset sijoitukset eivät tuota yhtä lailla kuin muut sijoitukset, vaikka sijoittamalla vastuullisesti ja huolehtimalla samalla riittävästä hajautuksesta tuotosta ei tarvitse tinkiä. Karim Sayyad toivookin, että yhä useampi valitsisi vastuullisen sijoittamisen.

– Pariisin sopimuksen tavoitteiden tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan valtavasti pääomaa. Yksityiset sijoitukset muodostavat siitä suuren osan.

Julkaistu 19.08.2019