Talous

Sijoitatko jo Suomen kärkipään rahastoihin?

Rahastoja verratessa katsotaan monesti, montako Morningstarin tähteä ne ovat saaneet. Kun kaikkien Suomeen rekisteröityjen Nordea-rahastojen tähdet lasketaan yhteen, niiden keskiarvo on tällä hetkellä 4,06 tähteä. Lukema on Suomen rahastotaloista korkein.

Kuva: Shutterstock

Sijoitustutkimusta tuottava Morningstar arvioi sijoitusrahastojen menestystä tähtiluokitusmenetelmällään. Perusperiaatteena on arvioida rahastoja omissa vertaisryhmissään niiden pitkän aikavälin riskikorjatun tuoton perusteella. Kuukausittain tehtävässä arvioinnissa otetaan huomioon rahaston juoksevat kulut ja mahdolliset tuottopalkkiot, eli luokitukset perustuvat kulujen jälkeiseen tuottoon ja siitä kannettuun riskiin.

Täydet viisi Morningstar-tähteä jaetaan rahastoluokan parhaalle kymmenykselle, ja neljä tähteä annetaan seuraavaksi parhaalle 22,5 prosentille rahastoista. Maaliskuussa kaikkien Suomeen rekisteröityjen Nordea-rahastojen keskimääräinen arvosana oli 4,06 tähteä. Luonnollisesti rahastojen tähtiluokituksessa on hajontaa, mutta keskimääräisen Nordea-rahaston voidaan sanoa kuuluvan luokkansa parhaimpaan kolmannekseen.

Vahva trendi

Rahastojen hallinnoiminen, kuten sijoittaminen yleensä, on paljon enemmän maraton kuin pikamatka. Parhaimmatkin strategiat vaativat toteutuakseen paitsi osaamista ja kurinalaisuutta, myös aikaa. Pikavoittojen hakeminen on käytännössä aina spekulatiivista.

Morningstar-vertailu huomioi tämän tosiasian. Rahastoille jaettavat tähdet perustuvat aina vähintään viimeisimmän kolmen vuoden ajanjaksoon. Jos rahastolla on riittävän pitkä historia, myös viiden vuoden ja enimmillään jopa 10 vuoden kehitys vaikuttavat arvioon.

Kun katsoo Nordea-rahastojen keskimääräistä kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana, huomaa sen olevan melko tasaista, mutta suunta on viettänyt ylöspäin. Tämä siitä huolimatta, että markkinoilla on nähty useaan otteeseen rajuja kurssiheilahteluja. Huhtikuusta 2019 maaliskuuhun 2022 rahastojen keskimääräinen arvosana on kohonnut 3,79 tähdestä 4,06 tähteen.

Nordean keskimääräinen Morningstar-rating
Nordean keskimääräinen Morningstar-rating. Kuva: Nordea

Parasta menoa yhdistelmissä

Suomeen rekisteröityjen Nordean osakerahastojen keskimääräinen arvosana on tällä hetkellä 3,58 tähteä. Korkorahastoissa vastaava lukema on tasan 4.

Omaisuuslajeista vahvimmin ovat pärjänneet Nordean suositut yhdistelmärahastot, kuten vastuulliset yhdistelmärahastot, Premium-rahastot ja Säästäjän rahastot. Niiden keskimääräinen tähtiluokitus on huimat 4,62 tähteä. Näiden rahastojen kaikkien osuussarjojen tähtiluokitus on joko viisi tai neljä tähteä, ja näin on ollut käytännössä joka kuukausi useiden vuosien ajan. Nordean yhdistelmärahastoista kaikki kuuluvat siis luokkansa parhaimpaan kolmannekseen ja suurin osa vielä parhaimpaan kymmenykseen.

Kiinnostuitko?

Muistathan, että henkilökohtainen sijoitusjohtajasi auttaa sinua mielellään, kun haluat keskustella sijoitussuunnitelmastasi ja eri sijoitusvaihtoehdoista, kuten rahastoista.

Mikä on Morningstar?

  • Sijoitustutkimusta tuottava riippumaton yhtiö
  • Vertailee rahastoja niiden tuottohistorian perusteella, ottaen huomioon myös rahaston tuoton vaihtelut ja palkkiot
  • Vertailuryhmänä ovat eurooppalaiset rahastot samassa rahastoluokassa
  • Rahasto voi saada 1–5 Morningstar-tähteä

Tarkemmin tähtiluokituksista voit lukea Morningstarin sivuilla (englanninkielinen)

Kirjoittaja: Jan Telford

Julkaistu 04.05.2022