Kulttuuri

Seis! Älä lähetä sähköpostia!

Onko sinulla tapana lähettää aikaisin aamusta kollegoillesi sähköpostilla kysymys, johon haluat ehdottomasti saada vastauksen? Se saattaa toki olla äärimmäisen houkuttelevaa – mutta älä tee sitä!

pysäytysmerkki ja kirjekuori

Kollegasi päivä saattaa mennä täysin pilalle, jos sähköpostisi häiritsee hänen aamurutiineitaan. Psykologi Shawn McClean on tutkinut aihetta yhdysvaltalaisen tutkimusryhmänsä kanssa ja tulokset olivat ilmiselviä.

Aamutottumusten rikkominen aiheuttaa nopeasti pitkäkestoisen energianpuutteen. Sen sijaan, että keskittyisimme aamiaiseen ja lasten pukemiseen, ajatuksemme jumittuvat sähköpostiin. Tämä ei vaikuta vain hetkellisesti, vaan itse asiassa koko päivä häiriintyy ja menee epätasapainoon. Aamurutiinien häiriintymisen vuoksi voimme olla koko päivän vain heikosti läsnä emmekä pysty keskittymään työtehtäviin.

Sama koskee myös yöllisiä sähköposteja. Niiden takia vastaanottaja ei nuku, vaan on  hereillä ja pohtii erittäin tärkeää viestiä, joka ei  voinut odottaa seuraavaan päivään.

Monet konsernit ja suuret yritykset, kuten esimerkiksi Volkswagen Group, ovat jo havahtuneet kollektiivisen huonon impulssienhallintamme seurauksiin ja sulkevat sähköpostipalvelimensa toimistoaikojen ulkopuolella.

Lähde: Harvard Business Review Kuva: Shutterstock

Julkaistu 31.03.2021