Kulttuuri

Sarja, joka sytytti maailman shakkihimon

Pandemian aikana katselemme sarjoja enemmän kuin koskaan ennen. Suoratoistopalvelu Netflix onnistui loistavassa ajoituksessa: juuri kun koronaviruksen toinen aalto alkoi syksyllä nousta eri puolilla maailmaa, Musta kuningatar (The Queen’s Gambit) julkaistiin. Marraskuussa sarjaa seurasi 62 miljoonaa katsojaa, mikä on kaikkien aikojen verkkoennätys sarjalle, jossa on rajattu määrä jaksoja.

Kiinnostus nuorta shakkineroa, Beth Harmonia, kohtaan on myös kiihdyttänyt pelien, sekuntikellojen ja shakkikirjojen kysynnän nousuun. Shakista on tullut taas huippumuodikasta.

Anya Taylor-Joy kun nuori shakkinero Beth Harmon. Musta kuningatar (The Queen’s Gambit)
Anya Taylor-Joy kun nuori shakkinero Beth Harmon. Musta kuningatar (The Queen’s Gambit). Netflix.

10 hämmästyttävää shakkifaktaa

Monia mahdollisuuksia

Maailmankaikkeudessa on 1080 atomia. Mahdollisten ja ainutlaatuisten shakkipelien määrä on hieman suurempi: 10128.

Pelihysteriaa

Mustan kuningattaren ensi-iltaa seuraavina viikkoina shakkipelien myynti on noussut 125 prosenttia. Yksittäiset pelivalmistajat, kuten perheyritys Goliath Games, kertovat myynnin kasvaneen yli tuhat prosenttia.

Queen’s Gambit...

...eli kuningatargambiitti on yksi vanhimmista avauksista, ja siitä on mainintoja jo vuodelta 1490. Se perustuu siirroille 1) d4, d5 ja 2) c4.

Kuningas on kuollut

Shakki on yksi maailman vanhimmista ja laajimmalle levinneistä peleistä. Se on luultavasti peräisin 500-luvun Intiasta, ja se saapui Eurooppaan Persian kautta. Nimi tulee persiankielisestä, kuningasta tarkoittavasta sanasta shah. Nykyiset säännöt hyväksyttiin pääosin Espanjassa 1400-luvulla. Termi “shakkimatti” tulee persiankielisestä ilmauksesta shah math, joka tarkoittaa "kuningas on kuollut".

Suurvallat koolla

Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välisen kylmän sodan aikana venäläinen Boris Spasski ja amerikkalainen Bobby Fischer kohtasivat maailmanmestaruusottelussa Islannissa vuonna 1972. Tapaaminen ei ollut vain jännittävä kahden suurmestarin välienselvittely, vaan siitä tuli symbolinen voimainmittely kahden supervallan välillä. Fischer voitti tämän "vuosisadan ottelun" viimeisessä ja ratkaisevassa pelissä. Myöhemmin hän muutti Islantiin ja hänestä tuli Islannin kansalainen vuonna 2004.

Lukemisen arvoista!

Kaikkien aikojen toinen painettu englanninkielinen kirja käsitteli shakkia. Ihan ensimmäiseen teokseen laji ei ehtinyt.

Norjalainen maailmanmestari

Virallisista maailmanmestareista on pidetty kirjaa 1800-luvulta lähtien, ja nykyinen maailmanmestari on norjalainen Magnus Carlsen. Hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 2013 voittaessaan intialaisen Viswanathan Anandin, ja seuraavana vuonna hänestä tuli myös nopean shakin ja pikashakin maailmanmestari (nämä kaksi pelimuotoa ovat tutut myös Mustasta kuningattaresta).

Kuuluisa ykkönen

Azerbaidžanissa vuonna 1963 syntynyt, entinen maailman ykkönen Garri Kasparov on neuvonut Mustan kuningattaren tekijöitä ja valmentanut Magnus Carlsenia. Kasparov on pelannut voitokkaasti shakkitietokone Deep Thoughtia vastaan: vuonna 1989 hän vei kaksi peliä ja vuonna 1996 hän voitti kuuden pelin ottelun lukemin 4–2.

Shakkia musikaalimuodossa

Vuonna 1986 Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin musikaali Chess tuotiin näyttämölle Lontoon West Endissä, missä sitä esitettiin kolme vuotta. Se perustuu löyhästi suurmestareiden kuten Bobby Fischerin, Viktor Kortšnoin ja Anatoli Karpovin uraan. Ei kuitenkaan tiedetä, kuinka suuri vaikutus musikaalilla oli maailman shakki-innostukseen.

Onnella ei osuutta

Shakkia pelataan 64 ruudun laudalla, ja kummallakin pelaajalla on 16 nappulaa. Shakki on yksi niistä harvoista peleistä, jossa onni ei vaikuta peliin. Vain taidolla on merkitystä.

Julkaistu 08.01.2021